Cand m-am apucat sa scriu articolul mi-am dat seama ca in 75% dintre cazurile in care sunt intrebata ce fac (obositoare intrebare) spun ca mi-e somn. Acum, ca am citit si despre una si despre alta, ca sa va pot povesti, realizez ca de fapt ma alint. Si n-ar mai trebui sa glumesc pe teme de epuizare.
De patit o patim cu totii la un moment dat. Ne apuca asa o sfarseala, nu mai suntem buni de nimic, n-avem picatura de energie, strop de motivatie, am dormi mai bine de 24 de ore pe zi si tot ne-am trezi cam obositi. Atata timp cat stim, banuim, cum am ajuns aici, nu este loc de impacientare. Putem fi epuizati fizic, stresati emotional, chiar si plictisiti (nu radeti, medicii spun ca si plictiseala poate duce la astfel de episoade). Insa, cand starea noastra de epuizare n-are legatura cu dormitul insuficient, cu o alimentatie nesanatoasa sau cu vreun mediu ori eveniment stresant, ar trebui sa ne gandim la o programare la medic.
Ce ar putea sa vrea sa ne „transmita” oboseala?
Ne vom simti si mai confuzi dupa ce vom afla ce a spus pentru site-ul www.doctissimo.fr profesorul Cabane, responsabil cu consultarea tuturor cazurilor de oboseala inexplicabila, la spitalul Saint-Antoine din Paris. A mentionat din start ca are nevoie de cateva ore ca sa enumere toate cauzele oboselii si ca, daca avem curiozitatea sa deschidem o enciclopedie medicala, vom vedea ca oboseala apare ca „simptom” de la prima pana la ultima pagina.
Nu exista trimitere la nici un scanner, la nici un test minune care sa lamureasca dosarul. Ce maladii s-ar putea ascunde in spatele unei stari de oboseala? Toate afectiunile au ca simptom comun oboseala, ne bulverseaza si mai tare profesorul francez. De la carenta de fier la endocardita, de la hipotiroidie la hepatita C ori SIDA. Ei, dar totusi, adauga el, in zilele noastre, in 4 din 5 cazuri medicii generalisti depisteaza cauzele si prescriu tratamentul potrivit.
In articolele lor, expertii americani pun si ei un pomelnic de posibile afectiuni strans legate de oboseala: alergii, anemii, insomnia, probleme cu tiroida, maladia Addison, anorexia sau alte tulburari de alimentatie, artrita, cancerul, diabet, boli cardiovasculare, infectii, boli de rinichi, boli de ficat, malnutritie. Sunt si anumite medicamente care ne pot da o stare de sfarseala: antihistaminicele pentru alergii, pilulele pentru tensiune, somniferele, diureticele, steroizii.
As adauga la toate, sarcina. Femeile trebuie sa stie ca atunci cand brusc simt nevoia sa doarma de la 14 ore in sus zi de zi, si in restul nu sunt bune de nimic, ar fi recomandat sa faca si un test de sarcina. Este unul dintre cele mai des intalnite semne care anunta un viitor bebelus.
Ace de cojocul oboselii
Sa luam scenariul cel mai putin grav, in care ne tot simtim obositi, dar banuim cam de la ce ar putea sa ni se traga. Si nici nu dureaza de o vesnicie aceasta moleseala. Ar trebui sa facem schimbari simple de genul: somn regulat si suficient noapte de noapte, o dieta sanatoasa, echilibrata, cu multa apa consumata pe tot parcursul zilei, un abonament la sala de sport pentru ca miscarea ajuta enorm in astfel de cazuri, poate chiar yoga, meditatie, zen, pentru relaxare, niste multivitamine pe care, atentie nu trebuie sa le luam de capul nostru, ci numai sfatuiti de medic, sa ne analizam viata profesionala si personala si sa vedem exact ce nu ne prieste si ne poate dauna starii de bine.
Lucrurile se complica atunci cand oboseala este inexplicabila si nesfarsita. Si cand este insotita si de ameteli, vedere in ceata, crestere sau pierdere de greutate, febra, constipatie, dureri de cap, insomnii. La cel mai mic semn care va pune pe ganduri, mergeti la un consult.
Controversatul sindrom al oboselii cronice
In 1985, lumea medicala afla despre depistarea sindromului oboselii cronice care presupune o stare de oboseala intensa ce dureaza de mai bine de 6 luni si ce nu trece cu absolut nimic, nici macar odihna mai mult decat suficienta. Sindromul nu are o cauza anume, oricat s-au muncit oamenii de stiinta sa o gaseasca, si a impartit in mai multe tabere doctorii de pe Glob. Francezii, de exemplu, nu prea vor sa-l recunoasca. Americanii, englezii si australienii, in schimb, cred in el.
In definitia lui, pe langa oboseala care nu trece de mai bine de jumatate de an si care face mai “lente” activitatile cotidiene cam cu 50%, mai trebuie sa existe macar 4 din aceste simptome: dureri in gat, inflamatii ale ganglionilor, dureri articulare, dureri musculare, tulburari de memorie, dureri de cap, somn suficient, dar fara efect. Discutiile sunt inca aprinse pe aceasta tema, iar mai nou expertii ar fi descoperit o problema in sistemul imunitar care ar determina sindromul cu pricina. Odihna placuta, va doresc!