Cele mai frecvente infectii in copilarie

Ii curge nasul? Ei bine, 98% dintre copii contracteaza o infectie a cailor respiratorii superioare. Se plange de usturimi la mictiune? Infectiile urinare sunt pe locul al doilea in topul infectiilor la copii si apar diferentiat in functie de sexul micutului. Iar de dureri de burta se plange, la un moment dat, orice copil. Iata cele mai frecvente infectii ale copilariei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai frecvente infectii in copilarie
Cele mai frecvente infectii in copilarie

Ii curge nasul? Ei bine, 98% dintre copii contracteaza o infectie a cailor respiratorii superioare. Se plange de usturimi la mictiune? Infectiile urinare sunt pe locul al doilea in topul infectiilor la copii si apar diferentiat in functie de sexul micutului. Iar de dureri de burta se plange, la un moment dat, orice copil. Iata cele mai frecvente infectii ale copilariei.

Virozele respiratorii nu se trateaza cu antibiotice

Virozele respiratorii se fac din cauza contactului cu alti copii bolnavi. Apar mai ales iarna, pentru ca in acest anotimp exista o permeabilitate mai mare a mucoasei nazale si astfel virusurile se lipesc mai usor. Intre 2 si 4 ani e normal ca micutul sa aiba pana la 7 infectii pe an, iar la 10 ani pana in 4 infectii respiratorii pe an. Boala dureaza 3-4 zile cu simptome serioase, apoi acestea se atenueaza. Sunt infectii virale la care antibioticele nu au efect.

De aceea, se prefera tratamentul simptomatic, in special cu paracetamol si ibuprofen. In cazul in care simptomele nu se atenueaza dupa 3-4 zile, ci dimpotriva sunt si mai puternice, medicul pediatru va recomanda un tratament mai puternic. Pentru cei mai multi copii, inainte de intrarea in comunitate sunt utile cateva vaccinuri orale care reduc numarul infectiilor.

Otita medie vine la pachet

Otita medie nu apare decat extrem de rar singura. De obicei, este o infectie asociata cu infectiile respiratorii superioare. Motivul? Virusurile si bacteriile prezente in faringe pot ajunge in urechea medie prin trompa lui Eustache. Copilul este mai predispus la infectii ale urechii deoarece aceasta trompa este mai scurta si mai ingusta decat la adulti, ceea ce face ca bacteriile si virusurile sa patrunda mai usor in urechea medie.

Primul pas in evitarea acestei infectii este sa ii suflati nasul copilului extrem de des. Apoi are nevoie de instilatii cu apa de mare sau ser fiziologic caldut in timpul zilei, dar si noaptea. In felul acesta, se poate ca o viroza respiratorie sa nu fie insotita de o otita. Daca copilul are polipi mari si inflamati mai tot timpul, acestia pot conduce frecvent la otite. Eliminarea polipilor diminueaza cu pana la 80% posibilitatea aparitiei unei otite.

Infectiile digestive conduc la deshidratare masiva

Infectiile digestive din copilarie conduc rapid la deshidratare, ceea ce este grav mai ales in primele luni de viata. Asa ca, de la primele semne, mergeti de urgenta la medic. Aceste infectii sunt mai frecvente in anotimpul cald, cand se multiplica rapid agentii infectiosi. Infectiile digestive la copil se manifesta prin tuse iritativa, dureri in gat, dureri musculare, febra, greata, varsaturi.

Medicul este cel care prescrie atat tratamentul, cat si regimul alimentar al copilului. In aceasta perioada, micutul are nevoie cat se poate de des de apa sau ceai neindulcit. Pentru rotavirus, exista vaccin si se poate administra de la 2 luni.


Infectiile urinare, diferentiate in functie de sex
 
Cele mai dese infectiile urinare sunt cele joase, asa-numitele cistite. Pana la 6 luni, cei mai afectati sunt baietii pentru ca au in zona organelor genitale o colonizare excesiva cu microorganisme. Dupa un an insa, fetitele dezvolta mai des infectii urinare in special cu E coli (microorganisme care traiesc in intestinul gros). In acest caz, controlul medical e obligatoriu, alaturi de sumarul de urina si urocultura. Cand recoltati urina de la copii, spalati-i inainte cu apa si sapun, apoi tamponati-i cu un servetel de hartie (nu cu servetel umed).

Pe langa tratamentul medicamentos, micutii au nevoie de peste un litru de apa pe zi, ceai, dar si supe si fructe zemoase. Atentie! Parazitii intestinali sau constipatia favorizeaza infectiile urinare. 

 
Alte sfaturi utile

Alaptarea la san cel putin 6 luni reduce frecventa tuturor infectiilor din copilarie.
Indiferent de tipul infectiei, copilul trebuie sa bea apa plata cat se poate de mult. 
In timpul unei infectii nu sunt recomandate suplimentele alimentare de sinteza. Copilul are nevoie de vitamina C naturala din fructe si legume proaspete, de vitamina A si E, ambele le gasiti in unt. O felie de unt cu paine integrala este ideala pentru intarirea sistemului imunitar.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Pisicile alunga astmul si alergiile
Pisicile alunga astmul si alergiile