Ne-am obisnuit ca in fiecare primavara sa practicam un soi de detoxifiere a organismului, dupa modelul ancestral al postului Pastelui. Insa nu pot sa nu ma intreb, ca medic, cat de relevante sunt dietele de detoxifiere de primavara pentru omul modern si cat de mare este aportul acestora pentru frumusete si sanatate?
Eu personal sustin ca in ziua de astazi, daca avem o dieta variata, pentru a ne mentine cu adevarat tineretea si functionalitatea perfecta a tesuturilor si organelor vitale, avem nevoie doar de un aport suplimentar de antioxidanti puternici, cum ar fi glutationul, resveratrolul, vitamina C. Iar dietele de detoxifiere, mai ales cele extreme, pot uneori sa ne produca mari dezechilibre daca nu sunt conduse de un medic, preferabil nutritionist.
Daca privim in istorie, regasim foarte precis locul acestui tip de detoxifiere, mai ales in tarile reci europene, bazat in principal pe evitarea produselor animale, proteine si grasimi. Scopul lui parea sa urmareasca o vitaminizare puternica si orienta foarte precis oamenii catre vegetale, legume si frunze diverse, radacini proaspete, specifice sezonului de primavara, cereale incoltite, abundand de vitamina E si minerale.
De asemenea, si catre putinele, dar delicatele fructe de primavara: capsuni, fragi si primele cirese, atat de bogate in substante cu puternic efect diuretic, special create parca sa realizeze o epurare a „saraturii” de peste iarna. Cand se dezghetau de tot apele, chiar si la munte, se facea si dezlegarea la peste, orientand si asupra nevoii de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, dupa luni intregi de consum exclusiv de grasimi saturate.
Sa nu uitam ca in acele timpuri, cand nu existau nici mijloace eficiente de incalzire, oamenii aveau o alimentatie bazata pe proteine si lipide, eficienta pentru a ajuta mecanismele de termoreglare, iar vitamina C era luata doar din muraturi sau putinele fructe sau legume ce se puteau conserva – gutui, mere, varza, morcovi. In plus, alcoolul era consumat din belsug, astfel incat ficatul acelor oameni „traia” grele incercari. In ultimii zeci de ani, insa, oamenii nu mai au acest tip de alimentatie.
De cand exista frigiderul, nu mai consumam, de exemplu, carnea de porc conservata in untura sau jumari prajite. Nici mezeluri grase, uscate in pod, ori salamuri si carnati, pesti uscati si extrasarati, carne de vita fara sange si maturata, ori pastrame uscate de pasare. Sunt ingrediente pe care multi le consuma aproape ocazional, de sarbatori. Chiar si sistemul nostru digestiv cred ca a suferit modificari, alt gen de intolerante ori probleme, iar mai nou, in loc de porc, eu cred puiul a devenit carnea noastra nationala.
Chiar si pe vremea comunismului, in ciuda saraciei, tot existau in „aprozare” ceva fructe iarna, salata verde, castraveti infoliati si guliile, iar carnea pastrata in congelator a permis de-a lungul anilor ca oamenii sa isi schimbe alimentatia iarna si sa nu mai manance atat de multa grasime si sare, folosite, repet, ca principal mijloc de conservare a produselor de origine animala. Apoi, de zeci de ani, avem serele care permit aprovizionarea cu fructe si legume proaspete peste iarna, astfel incat eu pot concluziona ca astazi, oamenii nu isi schimba fundamental modul de hranire peste iarna.
Pielea si detoxifierea
Cat despre ritualurile de detoxifiere a corpului din exterior, deseori, mergand in saloane de infrumusetare autohtone, am observat ca se propun clientelor o serie de terapii corporale impachetate sub formula „metode de detoxifiere” mai mult sau mai putin profunde. Din ce am observat, multe dintre aceste metode se bazeaza pe drenajul limfatic, o manevra care de altfel, practicata cu regularitate, cel putin o data pe saptamana, este foate utila pentru activarea circulatiei, stimularea metabolismului local si prevenirea stazei.
Mai mult, intr-o oarecare masura, pot combate celulita, efectele neplacute ale afectiunilor vasculare venoase – patarea pielii gambelor, uscarea excesiva a pielii cu descuamare, dureri etc. Impachetarea cu diverse substante, mirodenii, uleiuri volatile, precum si presopunctura, masajul, reflexoterapia contribuie la activarea circulatiei superficiale si dau o stare de bine necesara, este adevarat. Insa, cred eu, sunt departe de ceea ce se cheama detoxifiere cu adevarat.
Detoxifierea inseamna de fapt un program bine gandit si condus de catre un medic, pe baza unor analize si investigatii sistematice si care se practica in anumite clinici, cu internare de 7-10 zile, completate intr-adevar si prin metode corporale si drenare limfatica, in special, dar care vin ca un corolar datator de stare de bine.
Acum, la moda sunt cel putin doua tipuri de dieta de detoxifiere: una exclusiv cu cereale, alta cu sucuri naturale de legume si fructe, completata de cate o lingura, doua de cereale zilnic. Nu vreau sa le critic sau sa sustin cumva ca ar fi inutile, insa cred ca trebuie stabilit care sunt persoanele carora le sunt indicate si mai ales, care sunt acei oameni la care astfel de abordari dietetice sunt de-a dreptul contraindicate.
In primul rand si fara a suna a stereotip, inainte de a demara o astfel de dieta, trebuie sa vorbiti cu un medic, care va va intreba cu siguranta daca ati avut sau aveti probleme renale, hepatice, afectiuni cronice, boli sistemice etc. Apoi, va va solicita informatii despre motivul initierii aceasta cura: consumati foarte multa carne, grasimi, produse lactate grase, produse procesate? Luati aproape zilnic masa la restaurante fast food ori produse preparate ori semipreparate de la supermarket, cu aditivi si coloranti?
Consumati frecvent mezeluri si alcool? Fumati? Daca raspunsurile sunt afirmative, atunci da, este momentul sa ii lasati ficatului un moment de respiro si sa ii furnizati organismului o cantitate uriasa de vitamine si antioxidanti. In ceea ce priveste cura de detoxifiere cu cereale, orice mai putin grau, ar suna interesant daca nu ar fi insa atat de… exclusivista. Intr-adevar, sunt multe cereale fara gluten extrem de folositoare pentru organism, dar daca sunt consumate in cantitati rezonabile perioade mai lungi.
Dar ce se intampla in situatia in care, sa zicem, ca suferiti de un colon iritabil? Ori aveti diverticuloza? Sau chiar un cancer de colon intr-o forma incipienta, de care nici nu stiti fiindca… nu v-ati facut niciodata colonoscopie, de exemplu? Acelasi gen de intrebari se ridica si in cazul curei bazata in exclusivitate pe sucuri de legume si fructe, dupa care multi bolnavi cu afectiuni gastrice sau duodenale nu vor ramane cu experiente prea placute. La fel si pacientii cu afectiuni renale, tiroidiene. In concluzie, eu cred ca mai degraba primavara trebuie sa imbogatim puternic dieta noastra cu legumele si salatele de sezon, adaugand si o serie de alimente cu puteri antioxidante.