Daca totusi vrei fripturi si cartofi prajiti…
Afla ca iti introduci in organism substante chimice, deci nu consuma des aceasta combinatie. Acrilamida se formeaza prin contactul amidonului din cartofi cu uleiul incins la temperatura mare. Ca sa mai reduci efectele nocive, langa aceasta combinatie, alege o salata de varza. Reduce efectele cancerigene din carnea prajita. Acelasi efect il au boabele de mustar proaspat rasnite sau broccoli.
Si gratar cu moderatie
Carnea la gratar la foc direct dezvolta hidrocarburile policiclice aromate, si ele cancerigene. Alege gratarul electric sau cel cu vapori de aer in locul focului direct. Daca preferi focul, cele mai sanatoase esente sunt cele de lemn tare (fag, spre exemplu). Daca folosesti benzina pentru a aprinde focul, fumul va fi si mai cancerigen. Inainte, marineaza carnea cu mirodenii si apa, dar nu in ulei, ca sa reduci cu 80% substantele cancerigene.
Si cuptorul poate fi nociv
Ai impresia ca, daca gatesti carnea la cuptor, nu poti sa consumi un produs cancerigen? Te inseli. Carnea se tine la cuptor la cel mult 160 de grade Celsius. Daca te gandesti sa o coci la 200-250 de grade, ca sa se „faca mai repede”, nu mai mananci carne, ci substante mutagene, cu un potential ridicat de a crea celule anormale in corp.
Si daca pun ulei de masline?
Daca iti doresti sa simti gustul de carne prajita, din cand in cand poti sa iti faci aceasta placere. Se prajeste insa in ulei de palmier nehidrogenat sau in ulei de masline extravirgin. Dar nu o combina cu o portie de cartofi prajiti, ci cu legume sau paine integrala. Combinatia perfecta?
Combinatia corecta se face intre carne si legume de orice fel in afara de cartofi. Legumele pot fi sotate, fierte sau crude, in salata. In felul acesta, te bucuri integral de beneficiile carnii. Apropo, poti sa-ti permiti si o ceafa de porc in aceasta combinatie.
Cum o aromez perfect?
Nu neaparat cu sare din belsug. Cel mai bine este sa o tai cubulete si sa o introduci intr-un lumen de praz. Apoi se da la cuptor. Carnea devine atat de aromata incat nu-i mai trebuie nici un condiment.