Cat timp stau la soare ca sa am suficienta vitamina D? Daca imi aplic creme cu factor de protectie sunt intr-adevar protejata de temutul cancer de piele? Dar oare crema cu SFP 50 ma impiedica sa produc vitamina D3, esentiala pentru femei? Descoperim impreuna raspunsurile la intrebarile care starnesc suficiente controverse in lumea medicala.
Soarele ne afecteaza in mod diferit. Nu e vorba doar de tipul de pigment pe care il avem – de la fototipul 1 (blonzii cu ochi colorati) la fototipul 5 (persoanele de culoare), ci si de… varsta. Spre exemplu, copiii si adolescentii au nevoie de pana la 20 de minute de expunere la soarele diminetii ca sa sintetizeze vitamina D, atat de necesara in procesele de crestere.
Expunerea e permisa in cazul acestora pana la ora 10.00. Cu adultii, lucrurile sunt impartite. Femeile au nevoie de mai mult soare decat barbatii ca sa sintetizeze vitamina D! Motivul tine de aparatul… genital. In timpul menstruatiei, se pierde o cantitate importanta de vitamina D, asa cum se pierd si saruri, iar aceste substante trebuie inlocuite.
Cum? Cu ajutorul soarelui, dimineata, jumatate de ora pana la 40 de minute de expunere zilnica, dar atunci cand razele nu se simt ca puncte calduroase pe piele. Deci ideal ar fi sa ajungeti la plaja de la ora 6 si sa va bucurati de raze pana la ora 8.00 – 10.00. Iar cand sunteti in oras, cu cat va treziti mai devreme, cu atat mai bine.
Barbatii, spre exemplu, isi pot lua cantitatea de vitamina D din 10 minute de soare. Lucrurile se schimba dramatic catre varsta a treia. In aceasta perioada, vitamina D, care se sintetizeaza in piele si e vitala pentru fixarea calciului in oase (deci atentie daca aveti deja osteoporoza) nu mai e influentata de soare. Cu alte cuvinte, chiar daca va expuneti inteligent la razele solare, corpul nu mai are puterea sa sintetizeze aceasta vitamina.
Nu va mai ramane decat sa luati un complex de vitamine si minerale care sa contina obligatoriu combinatia dintre vitamina D3 si vitamina A. In combinatie, aceste substante pot actiona cu succes in fixarea calciului chiar si la varsta a treia.
In afara de aceste detalii, aflati ca, si in conditiile in care sintetizati vitamina D datorita razelor de soare ale diminetii, aceasta nu intervine in fixarea calciului in oase, daca aveti o dieta bogata in fosfati prezenti in bauturi carbogazoase, mezeluri, branza topita si conserve de carne.
Revenind la soare, exista de multi ani o intrebare justificata, fara un raspuns clar deocamdata. Daca imi aplic creme cu factor inalt de protectie solara, mai sintetizez vitamina D?
De pe piata va puteti cumpara ori un filtru solar cu substante chimice de sinteza ori ecrane minerale ori o combinatie. Filtrele solare sunt substante chimice care absorb energia transportata de un fascicul incident. Unele dintre acestea, absorb atat radiatiile UVB, cat si radiatiile UVA.
Ecranele minerale sunt pudre inerte care actioneaza prin reflectarea tuturor radiatiilor solare, indiferent de lungimea undei. Ele sunt utilizate din ce in ce mai frecvent, deoarece nu produc alergie sau fotoalergie de contact, dar prezinta dezavantajul estetic de a fi opace si dau pielii aspect de „masca”.
Insa acest dezavantaj a fost Indepartat In prezent prin descoperirea unor substante fotoprotectoare micronizate, cu proprietati optice diferite, mai transparente si estetice. In compozitia produselor fotoprotectoare mai Intalnim antioxidanti si substante cu rol antiinflamator. Uneori, In compozitie intra si dihidroxiacetona, care oxidata la suprafata pielii induce colorarea cunoscuta sub denumirea de autobronzare.
Excipientii sunt utilizati nu numai In scopul Incorporarii principiilor active si obtinerii unei compozitii uniforme, ci si cu rol In remanenta produsului. Excipientul contine Intr-o proportie egala conservanti, coloranti si parfumuri. In Statele Unite, se considera ca nici unul dintre produsele fotoprotectoare nu modifica nivelurile normale ale vitaminei D, desi utilizarea lor regulata poate reduce sinteza cutanata a 25-hidroxi-vitaminei D.
Nici un studiu efectuat In SUA nu a demonstrat blocarea sintezei de vitamina D. Cu toate acestea, daca aveti peste 50 de ani si va expuneti inteligent la soare, nu uitati ca este absolut necesar ca vitamina D sa fie luata din suplimente alimentare. Medicii francezi considera ca produsele fotoprotectoare, blocand radiatiile UVB, pot perturba metabolismul vitaminei D, acest risc fiind luat In considerare In special la varstnici.
O alta Intrebare pertinenta care Inca nu are un raspuns clar priveste legatura dintre expunerea la soare, cremele de protectie si cancerele cutanate. Se stie clar ca radiatiile UV induc o imunosupresie (scaderea imunitatii), implicata In dezvoltarea cancerelor cutanate si nu numai.
Desi rezultatele studiilor sunt contradictorii, se pare ca produsele fotoprotectoare nu sunt suficiente In prevenirea imunosupresiei induse de UV si, de aceea, ele trebuie utilizate ca o componenta a unei strategii protectoare. Aceasta strategie implica evitarea expunerii prelungite la soare si/sau In orele de varf si protectia prin Imbracaminte. In privinta cancerelor cutanate, studiile efectuate pe soareci au demonstrat ca fotoprotectoarele previn aparitia tumorilor fotoinduse.
La oameni, rezultatele studiilor nu au condus la o concluzie unanim acceptata. Unele studii au aratat o reducere a cazurilor de cancere cutanate la persoanele care folosesc creme fotoprotectoare, In timp ce alte studii au demonstat, paradoxal, o crestere a incidentei melanomului malign la persoanele care utilizau creme fotoprotectoare.
Pornind de la acest efect paradoxal s-a ajuns totusi la concluzia ca persoanele care au dezvoltat melanom au folosit creme fotoprotectoare ineficiente (primele substante fotoprotectoare utilizate au avut un SPF mic si un spectru Ingust). Expunerea la soare In copilarie este un factor predispozant pentru dezvoltarea melanomului.
Copiii care nu foloseau creme fotoprotectoare, deveniti adulti utilizatori de asfel de produse, nu mai pot fi considerati relevanti pentru studiul preventiei aparitiei melanomului malign. In plus, nu uitati Inca un aspect important. Intre orele 11.00 si 16.00, cand radiatiile solare sunt la intensitate maxima, nu va protejeaza nici un produs cosmetic!
Atunci e vital sa stati la umbra sau In camera. Si chiar merita pentru ca melanomul, una dintre formele cancerului cutanat care apare ca o alunita cu forme neregulate, este boala oncologica cu cea mai rapida evolutie dintre toate formele de cancer cunoscute.
Si, alaturi de cancerul de buze, un alt tip de cancer care poate avea legatura cu expunerea la soare, are un pronostic destul de sumbru, daca nu e descoperit In faza 0 (cancer in situ) sau 1. Intrebarile majore raman, cert e ca produsele cosmetice pentru protectie solara reduc din capacitatea razelor UV de a strabate stratul cutanat, deci e util sa le folosim, alaturi de ochelari de soare cu protectie solara, de palarii, iar Intre orele 10.00-16.00, daca sunteti nevoiti sa mergeti prin soare, sa fiti Imbracati.
Lasand teoria la o parte, iata si cateva reguli ale cremelor cu factor de protectie solara. Spre exemplu, pentru fata si gat, e important sa folositi cantitatea de crema care ar intra Intr-o lingurita, niciodata mai putin. Aflati si ca, daca pielea voastra e perfect curata si fara celule moarte (daca ati folosit In prealabil produse exfoliante), ingredientele active din cremele solare va protejeaza mai eficient. Cremele solare se aplica generos pe corp Ianinte sa parasiti casa sau camera de hotel, iar daca stati pe plaja, se repeta actiunea din 2 In 2 ore.
Cand va cumparati un astfel de produs, trebuie sa cititi daca va ofera protectie atat pentru UVA, cat si pentru UVB. De asemenea, daca nu simtiti disconfort, dar stiti ca v-ati expus prelungit la soare si la ore total nepotrivite, nu Inseamna ca nu v-ati ars. O arsura solara Isi are manifestarea exterioara vizibila In 12 pana la 24 ore de dupa ce v-ati expus la soare.