Durerea este o experienta cunoscuta de majoritatea oamenilor, ce joaca un rol esential in viata noastra, permitandu-ne sa identificam factorii si situatiile cu efect daunator si fortandu-ne sa evitam acesti stimuli si actiunile ce intarzie vindecarea.
Chiar daca durerea constituie o experienta neplacuta, incapacitatea de a o simti poate avea consecinte mult mai severe: persoanele ce sufera de insensibilitate congenitala la durere risca sa sufere de fracturi, rani si infectii fara a-si da seama de acest lucru, se lovesc deseori de obiecte si isi provoaca sangerari si rani in cavitatea bucala.
Daca la majoritatea persoanelor ce o pot simti, durerea constituie un simptom al unei afectiuni, acest lucru nu este intotdeauna valabil. Doctorii au identificat cazuri in care durerea a persistat dupa ce factorul provocator a disparut, estimandu-se ca aceasta situatie se intalneste la 7%-8% din populatia Europei. Aceasta durere cronica, ce inceteaza sa mai fie un simptom ce indica stimularea unui receptor nociceptiv, devine ea insasi o boala si reprezinta durerea neuropata.