Ce-ar fi să mergeţi în arşiţă acoperite de o blană cu adevărat deasă? Pentru animăluţe, acest “accesoriu” nu e o povară, chiar şi pe caniculă. Blana are un rol important împotriva variaţiilor de temperatură. Vara însă are nevoie de o îngrijire specială şi, uneori, chiar de protecţie solară. Aceasta pentru ca patrupedul să fie în formă maximă.
În timpul verii, atât câinele, cât şi pisica pot suferi de hipertermii, de insolaţii sau de arsuri ale pielii. Cu alte cuvinte, nu trebuie ţinuţi în soare între 11.00 şi ora 16.00. În acest interval orar, atât câinele, cât şi pisica trebuie să stea la umbră, ca şi oamenii de altfel.
Şi totuşi există în comerţ creme de protecţie solară pentru patrupede, aceasta în cazul în care aveţi nevoie neapărat de o deplasare prin soare. Cremele sunt destinate nasului şi vârfului urechilor, zonele cele mai predispuse la arsuri solare, unele chiar grave. Ca şi în cazul oamenilor, câinii care au culori deschise (în special cei cu blana albă) pot suferi de arsuri solare grave. Aşa că, dacă observaţi că patrupedul are băşicuţe pe piele, mergeţi de urgenţă la medicul veterinar.
Un tuns rapid, vă rog frumos!
Pe timpul verii, câinii cu blana lungă pot fi tunşi, dar blana nu se îndepărtează total, pentru că astfel sunt mai predispuşi la arsurile solare. De fapt, aceasta e şi regula, dacă vreţi să îi tundeţi vara – se lasă o parte din blană pentru protecţie. Ce faceţi însă cu rasele care au oricum blana extem de scurtă? Rasele boxer, buldog, Boston Terrier, shih tzu şi Lhasa Apso trebuie ţinute la umbră aproape tot timpul.
În plus, aceste rase nu pot să se răcorească şi pot suferi de afecţiuni grave cauzate de căldură. Una dintre ele se numeşte hipertermie. Cum vă daţi seama că patrupedul este într-o situaţie critică? Are ochii roşii, salivează excesiv, e apatic şi poate chiar să-şi piardă cunoştinţa. În acest caz, îi puneţi cârpe ude pe suprafaţa pielii, după ce l-aţi dus într-o cameră răcoroasă. Nu puneţi gheaţă şi mergeţi imediat la veterinar.
Pisica vrea răsfăţ şi vara
Şi pisicuţele suferă pe vreme de caniculă, chiar dacă sunt mari iubitoare de căldură. Lăsaţi-le un loc, în special pe gresie, unde să zacă în orele fierbinţi ale prânzului. De asemenea, periaţi pisica de câte ori aveţi ocazia, ca să aibă blana în stare perfectă. În timpul anotimpului cald, în special pisica cu păr lung poate fi spălată mai des, şi de câteva ori pe lună.
E absolut esenţial să folosiţi şampon creat pentru pisici, ca să nu îi uscaţi pielea excesiv şi astfel să facă afecţiuni ale pielii, pe care le provoacă uscăciunea.
Dacă pisica are paraziţi intestinali, nu va avea blana frumoasă. Aşa că la începutul verii deparazitaţi-o. În plus, daţi-i peşte, pentru că acizii graşi sunt esenţiali pentru o blană perfectă.
Cum îi spăl? Reguli esenţiale
În primul rând, câinii pot fi afectaţi mai repede decât oamenii de hipertermie sau insolaţie. De aceea, câinele poate muri rapid dacă îl lăsaţi vara în maşină, spre exemplu. Pentru că are probleme cu reglarea termică, câinele se spală cu duşul sau se clăteşte cu apă ori de câte ori aveţi ocazia. Dacă aveţi un lac în apropiere, baia e mai mult decât binevenită. Dacă patrupedul e vaccinat şi deparazitat, nu aveţi motive mari de îngrijorare pentru că intră într-un lac.
Acasă puneţi duşul pe el, dar nu exageraţi cu produsele cosmetice. Acestea se folosesc de cel mult 2 ori pe săptămână. Altfel, pielea se usucă şi nu se mai poate proteja optim de razele solare, spre exemplu. Imediat după baie, câinele are nevoie de apă proaspătă. Vara, apa se schimbă de câteva ori şi se pune în două vase, pentru situaţia în care răstoarnă unul.