In anotimpul cald, parazitii externi se inmultesc si se raspandesc extrem de usor. Riscul de a contracta capuse sau purici este foarte mare deoarece pet-ul intra in contact cu iarba, cu pamantul, cu trotuarul sau cu alte animale. Nici daca l-ati tine doar in casa nu ar scapa de aceasta amenintare.
Parazitii externi ciupesc tegumentele. Urmarea? Mancarimi severe la nivelul pielii. Mai grav este ca, prin aceste ciupituri, parazitii externi pot infecta patrupedele cu paraziti interni. Asa ca in sezonul cald e obligatorie vizita la medicul veterinar, singurul in masura sa va recomande produsele adaptate animalutului preferat in functie de greutate, de varsta si de mediul in care sta. Spre exemplu, mediul umed si cald predispune la formarea unor populatii si mai numeroase de paraziti externi.
De obicei, solutiile pentru parazitii externi se aplica pe ceafa cainelui sau a pisicii, acolo unde nu ajunge sa se linga. Pe langa aceste medicamente, mai exista o lesa impotriva parazitilor externi care insa e valabila o singura luna si e mai put in eficienta decat substantele aplicate direct pe tegument. Puricii si capusele, caci acestia sunt parazitii externi, provoaca animalului asa- numitele dermatite alergice, cauza unor mancarimi cumplite.
Puricii nu se vad, dar exista pretutindeni
Puricii sunt prezenti aproape peste tot, asa ca nu va ganditi ca in curtea sau in casa voastra nu pot exista. E clar ca va inselati. Acestia ies din oua in medii calde si umede. De obicei, isi depun ouale chiar in blana cainelui. Larvele care nu au ajuns inca la maturitate se hranesc cu fecalele puricilor adulti. Odata deveniti adulti, puricii mananca din sangele animalelor parazitate.
Cum apare insa dermatita alergica? In momentul in care puricele musca pisica sau cainele, o cantitate mica din saliva acestuia intra in pielea animalului. Proteinele din saliva puricelui sunt cele care determina reactia alergica. Astfel, singura protectie sunt medicamentele aplicate pe ceafa animalului. Atentie! Sezonul rece nu omoara puricii. Acestia pot trai undeva in casa, intr- un loc calduros, si pot ajunge usor la caine chiar si cand afara este ger.
Chiar daca nu vedeti purici in blana animalului, este util sa lipiti o hartie umeda de pielea patrupedului. Daca hartia ia contact cu fecalele unui purice, aceasta se inroseste, deoarece fecalele contin sangele animalului parazitat. Cum scapati de purici? Sampoanele impotriva puricilor nu au o eficienta majora, pentru ca, dupa clatire, isi pierd din efect, iar puricii se pot aseza din nou pe animalul perfect curat.
Zgarda impotriva puricilor nu actioneaza la nivelul intregului corp, asa ca eficiente sunt substantele puse direct pe piele. E utila insa si o deparazitare a zonei in care locuieste cainele sau pisica.