Neglijenta costa! Ingrijiti-va in lunile fierbinti!

Daca de cancerul de piele – credem noi! – ne-am protejat cu ajutorul cremei cu SPF, ce ne facem cu restul afectiunilor pe care soarele le agraveaza?
  • Publicat:
Neglijenta costa! Ingrijiti-va in lunile fierbinti!
Neglijenta costa! Ingrijiti-va in lunile fierbinti!

Cand vorbim despre vacanta de vara, 3 cuvinte ne vin in minte: soare, mare si nisip. Cate dintre noi se gandesc insa si la riscuri? Ultravioletele ne sageteaza nu doar cu pericolul cancerului de piele, dar pot agrava anumite afectiuni absolut incompatibile cu lumina solara!

Cele mai multe dintre noi stim ca e periculos sa ne expunem alunitele in soare, iar daca intrecem masura bronzatului inteligent ne putem alege cu arsuri de toata frumusetea. Asadar, ne camuflam bine sub un strat mai gros sau mai subtire de lotiune cu factor de protectie si stam uneori chiar si in orele amiezii, ravnind la cea mai frumoasa piele de ciocolata. Daca de cancerul de piele – credem noi! – ne-am protejat cu ajutorul cremei cu SPF, ce ne facem cu restul afectiunilor pe care soarele le agraveaza?

Sistemul circulator si temperaturile crescute

1. Boli cardiovasculare – An de an, zilele caniculare de vara fac mii de victime in randul persoanelor suferind de inima. In conditii normale, corpul nostru este capabil sa se mentina la o temperatura de aproximativ 37 de grade. Atunci cand mediul exterior devine extrem de fierbinte, cum se intampla in zilele toride, el incearca sa se racoreasca transpirand si dilatandu-si vasele de sange. In aceste conditii, pulsul creste, iar tensiunea arteriala scade.

Chiar si in cazul unei persoane sanatoase, acest proces poate duce la epuizare cardiaca sau infarct. Insa riscul creste semnificativ in cazul persoanelor care sufera de boli cardiovasculare. Pentru ca inima este slabita si incapabila sa pompeze sangele astfel incat sa mentina temperatura corpului constanta si presiunea arteriala la valori normale, pot sa apara crizele.

Acestea sunt accen­tuate de expunerea la soare, respectiv la temperaturi extreme. De asemenea, anu­mite medicamente administrate suferin­zilor de inima – cum ar fi beta-blocantele, in combinatie cu tempera­turile extreme, pot pune viata in pericol. Nu stati niciodata in soare atunci cand se anunta temperaturi extreme, adapostiti-va la umbra si hidratati-va suficient.

2. Varice – venele care au suferit dilatatii permanente sunt uneori pe cat de inestetice, pe atat de dureroase. Ca si in cazul bolilor cardiovasculare, varicele expuse la soare pot pune viata in pericol tot prin prisma circulatiei sangvine. Chiar daca sunt localizate de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare, uneori pot fi intalnite si pe brate sau chiar pe fata (venectazii, sunt mai mici decat varicele). Expunerea la soare, ca de altfel la orice sursa de caldura puternica, este interzisa pacientilor care se confrunta cu varice din pricina riscului de spargere a venelor si a riscului de hemoragie.

3. Rozacee – iata o afectiune comuna, caracterizata prin aparitia unor zone eritematoase la nivelul fetei. Roseata acopera, cel mai adesea, obrajii si nasul, asociindu-se cu venectazii si eruptii acneice. In urma cu cativa ani se credea ca soarele amelioreaza afectiunea, multe persoane afirmand ca pielea arata mai bine dupa o infuzie de ultraviolete.

Totusi, uniformizarea culorii tenului nu poate masca multa vreme capilarele fra­gile, dilatate in urma expunerii la caldura. Rezultatul este aparitia unei rosete persis­tente care, spre deosebire de arsura solara, nu va disparea. Folositi intotdea­una la plaja lotiuni cu factor de protectie crescut pentru a va proteja pielea.

4. Lupus Eritematos Sistemic – este o afectiune cronica, autoimuna, ce se caracterizeaza prin prezenta proceselor inflamatorii, dureri articulare si sensibilitatea la soare. Ultravioletele si in special UVB acutizeaza simptomele bolii, in unele cazuri agravandu-i evolutia. Expunerea la soare este sensibil mai periculoasa in cazul lupusului cutanat, simptomele pielii fiind exacerbate.

Mare atentie in acest caz pentru ca, in vreme ce leziunile pielii asociate cu lupusul sistemic eritematos se vindeca in timp fara sa lase urme, cele asociate lupusului eritematos cutanat lasa in urma cicatrice atrofice. Evitati cu orice pret soarele daca suferiti de oricare dintre formele de lupus.

5. Porfiria cutanea tarda – este un termen ce inglobeaza un grup de afec­tiuni generate de reducerea activitatii en­zimatice a ciclului hemului, adica a nu­cle­ului globulelor rosii. Simptomele bolilor includ aparitia unor pete rosii-visinii, de dimensiuni reduse, pe brate si pe fata. Boala se manifesta in special pe timpul verii, cand persoanele afectate se expun intr-o mai mare masura la soare. Ultravioletele genereaza aparitia unor vezicule si ulceratii dureroase care, in procesul de vindecare, vor forma cruste si vor lasa in urma cicatrice si zone depigmentate. Pentru a preveni neplacerile, evitati in totalitate soarele!

6. Psoriazis – este o afectiune dermatologica de natura cronica, caracterizata prin aparitia unor placi scuamoase, albe-sidefii, detasabile. In cele mai multe cazuri sunt afectate coatele, genunchii si zona periferica a fetei, pe linia scalpului. Insa acest lucru nu inseamna ca alte zone sunt scutite. Pentru ca boala provoaca o regenerare accelerata a celulelor epiteliale, iar ultravioletele incetinesc regenerarea celulara, pacientii nu trebuie sa se fereasca complet de soare.

Recoman­darile medicilor converg catre o medie de 15-20 de minute de expunere zilnica, acestea fiind suficiente pentru a beneficia de efectele pozitive ale soarelui. In caz de expunere prelungita, se recomanda utilizarea de lotiuni cu SPF, altfel boala se poate agrava.

7. Melasma (masca gravidica) – aceasta se manifesta prin aparitia pe fata si uneori pe decolteu a unor pete intunecate, galbui-brune sau cenusii. Sunt afectate in special femeile insarci­nate (de unde si denumirea bolii), iar cauza este hiperpigmentarea pielii ca urmare a fotosensibilitatii. Afectiunea poate fi intalnita insa si la femeile care urmeaza un tratament anticonceptional cu pilule combinate si, extrem de rar, la barbati. Ce e de facut? Evitati soarele pe cat posibil, iar atunci cand expunerea este obligatorie folositi creme cu SPF ridicat.

8. Dermatita de contact – boala este cauzata de contactul cu anumite substante, numite alergeni si se manifesta prin inflamarea tegumentului, roseata, mancarime, uscaciune, iar uneori pot sa apara vezicule. Simptomele apar la cateva zile sau la cateva saptamani de la contactul cu alergenul. Daca zonele afectate sunt, in special, cele expuse la soare, vorbim despre dermatita de fotocontact. Indiferent de alergenul care a provocat dermatita, evitati soarele pe toata perioada tratamentului pentru a nu incetini vindecarea.

9. Vitiligo – este o afectiune care duce la aparitia unor pete depigmentate pe piele. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta boala cred ca daca stau la soare si se bronzeaza vor reusi sa estompeze zonele decolorate. Gresit, spun medicii, care atrag atentia ca terapia cu ultraviolete se face numai controlat. In caz contrar, pielea poate sa sufere arsuri grave, iar aspectul nu se imbunatateste. Persoanelor suferind de vitiligo li se recomanda sa se protejeze de soare, aplicand creme cu factor de protectie impotriva ultravioletelor si evitand baile prelungite de soare.

10. Alunite – an de an, medicii ne avertizeaza asupra pericolului cancerului de piele in special atunci cand vorbim despre o piele alba (fototipul I si II) sau despre alunitele suspecte. Acestea sunt formatiuni benigne de culoare maro, mergand de la nuante deschise pana la negru. Majoritatea apar in copilarie, insa de-a lungul vietii se pot dezvolta oricand altele noi. Sub actiunea razelor de soare, ele pot sa-si schimbe forma, culoarea, dimensiunea, existand riscul sa se malignizeze. Carcinomul bazal celular este cea mai frecventa forma de cancer de piele, iar melanomul este cea mai agresiva forma.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult