Piata energiei regenerabile din Romania ar putea sa inregistreze un adevarat boom de la 1 septembrie cand va fi aprobata noua legislatie in domeniu. Pentru ca producatorii vor primi sprijin din partea statului pentru a-si putea sustine activitatea, afacerile cu panouri solare sau turbine eoliene devin tot mai promitatoare.
Noua legislatie aplicativa ar putea constitui punctul de fierbere al afacerilor in domeniu, iar proiecte mai mici sau mai mari, care sa alimenteze cladiri de birouri sau, dimpotriva, localitati intregi, incep sa prinda viata. Ce au de castigat investitorii de pe urma unui proiect de energie verde? Din momentul in care tehnologia lor intra in functiune alimentand reteaua nationala, timp de 15 ani vor primi contravaloarea energiei produse la pretul pietei si un numar de certificate verzi in functie de natura energiei produse.
Certificatele verzi vor fi tranzactionate pe o piata reglementata de autoritatea romanesca responsabila, intr-un interval de pret prestabilit. „Costurile certificatelor variaza intre 27 si 55 euro, in functie de cerere si oferta. Avantajul acestui sistem este ca Guvernul Romaniei va plati producatorii de energie nepoluanta bazandu-se pe modul in care se va dezvolta piata”, a explicat Alexandru Leon Pastia, general manager al Sunshine Solar Energy si principalul dezvoltator din regiunile Dambovita si Calarasi.
Afla mai multe detalii despre noua lege a energiei regenerabile pe www.businessmagazin.ro