Cum sa alcatuiti un meniu sanatos pentru copiii vostri

Sunt multi parinti care, desi isi iubesc mult copiii, nu iau la timp masuri cu privire la greutatea in plus a copilului, sperand ca pe masura ce acesta creste, vor disparea si problemele de greutate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum sa alcatuiti un meniu sanatos pentru copiii vostri
Cum sa alcatuiti un meniu sanatos pentru copiii vostri

Sunt multi parinti care, desi isi iubesc mult copiii, nu iau la timp masuri cu privire la greutatea in plus a copilului, sperand ca pe masura ce acesta creste, vor disparea si problemele de greutate.

Lucru posibil, insa nu de la sine, ci doar in prima copilarie (pana in 7-8 ani cand cresterea in inaltime este mai accelerata si implica un consum mai mare energetic) si, evident, prin corectarea sustinuta a dietei zilnice, astfel incat sa fie una cat mai valoroasa nutritional, insa fara excese in zona dulciurilor, fainoaselor si grasimilor.

Abordarea slabirii la copil si adolescent

Medicii nutritionisti considera ca motivatia este una mai delicata, apoi riscurile impunerii unei diete restrictive pot afecta pe termen lung un organism in crestere din punct de vedere psihologic, emotional, dar si fiziologic.

Un exemplu il constituie cartea americanului „Maggie goes on diet” care a starnit reactii puternice in randul psihologilor si nutritionistilor pediatri, ce considera ca impunerea unei diete poate avea consecinte grave asupra echilibrului unui copil.

Ideal este ca in prima faza medicul sa profite de metabolismul accelerat al copiilor si sa se bazeze doar pe stoparea procesului de ingrasare, reducand excesele si alimentele hipercalorice de tip fast-food, grasimi, dulciuri si bauturi carbogazoase indulcite.

Ce contine un meniu adecvat?

Meniul trebuie sa contina un mic dejun consistent, cu proteine (ou, branza, sunca, legume proaspete – ardei, castraveti, paine integrala si lichide cat mai putin indulcite – suc proaspat de portocale, suc de mere fara zahar ori lapte sau ceai la care se adauga doar o lingurita de miere).

Pranzul trebuie sa contina ciorbite sau supe proaspete, carnea trebuie sa fie de preferat gatita la cuptor, legume, salate, evitandu-se prajelile, in special cartofii prajiti, snitele, macaroane.

Desertul se serveste la o ora dupa masa si poate sa fie pe baza de fructe – salata de fructe, inghetata de iaurt cu fructe. Cina poate contine peste la cuptor cu salata ori branzeturi si fructe, iaurturi naturale, branzica de casa (cottage), un pahar de lapte degresat.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Toamna se numara fructele din farfuria copiilor

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult