Acum 30 de ani, revolutionarii stiintifici ai vremii intrevedeau ca medicina va insemna inginerie genetica, aparate de diagnostic prin scanare si tratamente pentru boli grave total neinvazive. Intre timp, genomul uman a fost complet elucidat, iar terapia si profilaxia genetica au devenit aplicabile.
In ziua de azi, exista inca afectiuni care nu pot fi tratate fara interventii invazive. Vorbim despre anumite afectiuni acute sau cronice generate de inflamatii puternice, infectii, cancer, care nu pot fi tinute sub control fara eliminarea fizica a portiunii anatomice „invadate”.
Incercari insa exista in ceea ce priveste izolarea tumorilor cu conservarea lor prin crioterapie sau, de exemplu, prin emisia unui fascicul foarte puternic si precis de raze X, cum ar fi in cazul radiochirurgiei Cyberknife, din mai mult de1.600 de unghiuri din afara corpului uman, oferind posibilitatea de a actiona la scara micrometrica si de a trata multe tumori maligne, inclusiv unele considerate a fi netratabile cu ajutorul chirurgiei invazive.
Boli grave, terapii revolutionare
Ce poate fi mai dureros pentru o femeie diagnosticata cu cancer de san decat iminenta operatiei mutilante, pe care majoritatea o accepta, bineinteles, in scopul tratarii si prelungirii vietii? Posibilitatea unui tratament mai putin invaziv reprezinta principala dorinta a medicilor si pacientilor care ar putea deveni realitate.
Studiile sunt inca la inceput, dar o echipa de la San Francisco Medical Center a comunicat recent ca a reusit sa stopeze extinderea cancerului, inclusiv metastazarea, folosind o versiune modificata a unei proteine naturale umane care actioneaza prin reducerea vascozitatii celulelor canceroase.
Aceasta proprietate este cea care permite celulei canceroase sa adere la alte celule si sa se rupa de tumoarea primara, ducandu-se in alte parti ale corpului, unde poate declansa aparitia unei tumori maligne noi.
Tehnologie pentru creier
In iulie anul 2011, celebrul futurolog si gerontolog Aubrey de Grey spunea ca s-a nascut deja omul care va trai 150 de ani, cu ajutorul medicinei moderne. Aceasta va permite diagnosticarea si controlul bolilor infectioase, dar si folosirea pe scara larga a terapiilor genetice, care se anunta salvatoare pentru cancer, Parkinson, demente, Alzheimer, degenerarea nervilor optici si orbire, surditate, accidente vasculare si paralizii.
Un studiu publicat in “The Lancet Neurology” descrie inceputurile optimiste in tratarea bolii Parkinson prin inducerea “infectarii” celulelor cerebrale cu un virus care determina o productie crescuta de “GABA”, o substanta deficitara in cazul acestor bolnavi. Astfel, se reduc simptomele de tremor necontrolat, rigiditate si miscari lente.
Si in ceea ce priveste afectiunea Alzheimer, cercetatorii japonezi au pus la punct structura unei proteine care administrata intranazal, poate stopa moartea neuronilor, principala cauza de deteriorare a pacientilor cu dementa. Cu ajutorul nanotehnologiei, oamenii de stiinta reusesc astazi sa redea vederea orbilor! Cercetatorii incorporeaza in structuri biocompatibile de dimensiuni extrem de reduse anumite substante sau entitati terapeutice ce se vor lega de nucleul celulei bolnave, redandu-i functionalitatea. In cazul orbirii prin degenerarea retinei, de exemplu, cercetatorii folosesc nanoparticulele pentru a transporta la nivelul retinei bucatele de diamant extrem de pure, sintetizate artificial.
Datorita proprietatii de semiconductori electrici, acestea preiau rolul fotoreceptorilor distrusi. Deocamdata, pacientii orbi pot distinge prin acest procedeu doar formele si culorile, insa oricum rezultatul este uluitor.
Citeste si: Investigatia imagistica: fotografiati-va corpul pe interior!