Tot ce am invatat despre alimentatie

Au trecut cativa ani de revista si mai multi de emisiune. In tot acest timp, ne-au trecut pe sub ochi mii de informatii si studii noi despre alimentatie si slabire. Le-am cernut, le-am memorat pe cele mai importante si am ramas cu lucrurile de baza care au girul expertilor apropiati brandului.
  • Publicat:
Tot ce am invatat despre alimentatie
Tot ce am invatat despre alimentatie

Au trecut cativa ani de revista si mai multi de emisiune. In tot acest timp, ne-au trecut pe sub ochi mii de informatii si studii noi despre alimentatie si slabire. Le-am cernut, le-am memorat pe cele mai importante si am ramas cu lucrurile de baza care au girul expertilor apropiati brandului.

Pe Mihaela Bilic am cunoscut-o demult, cand Teo Trandafir incepuse sa slabeasca si o tara intreaga voia sa-i cunoasca nutritionistul si dieta celebra. Am inteles ca meniurile recomandate de simpaticul specialist erau relativ simple: carne la gratar, legume din belsug, lactate slabe, maximum doua fructe si multa, multa apa.

Mihaela Bilic permitea bauturile cu indulcitori si deserturile cu zahar o data pe saptamana, dar nu mai mult de o portie de dimensiunile unei cutii cu chibrituri. I-am respectat recomandarile si am vazut pe pielea mea cum se topesc kilogramele. Evident cu mult sport in paralel. Deci lucrurile chiar functioneaza, mi-am spus.

De atunci si pana astazi, am tot disecat si despicat firul in patru, dar am ajuns la acelasi verdict impreuna cu Mihaela Bilic: „Au fost la moda zeci de variante de diete, am asociat si disociat toate alimentele posibile, insa cred ca dupa atat de multe dezbateri, am ajuns la o concluzie fireasca si de bun simt: ca nu produsul in sine este problema, ci felul in care noi il privim si cantitatea in care il consumam. Deci nu trebuie sa inventam diete si strategii ca sa pacalim organismul sa slabeasca mancand, ci de fapt sa mancam diversificat si cu masura”.

Top model te nasti, nu devii

Modelul vedetei care tine cure de slabire si inspira s-a pastrat si astazi. Insa nu meniurile sunt secretul, ci consecventa celor care imita starurile, ne spune nutritionistul careia ii datoreaza silueta si Mihaela Radulescu: “Este clar ca toti stim teoria, pe toata lumea pieptul de pui la gratar cu salata slabeste, insa pana la urma, intre 4 pereti, noi suntem singuri, noi si frigiderul si stim mai bine ce lucruri respectam si ce nu respectam. Or, vedetele sunt obligate, prin expunerea pe care o au, sa si respecte si sa si aiba o silueta pe care oamenii o judeca. Si atunci tu poti foarte bine sa stii dieta vedetei, insa practica ne omoara”. Si totusi, practica nu e intotdeauna atat de dificila si mi-am dat seama de asta rasfoind cea mai recenta carte a Mihaelei Bilic, “Sanatatea are gust”.

La capitolul „Dependentii de diete”, am redescoperit cu placere ca esenta slabirii este folosirea inteligenta a alimentelor, fara ca preparatele sa aiba de suferit din punct de vedere al gustului. De ce sa nu facem senvisuri cu gratar si mustar, de ce sa nu folosim telemea de capra in loc cascaval si de ce nu sa punem vin la friptura in loc de ulei?

Eu procedez asa si mananc bine si sanatos. In plus, am aflat ca „top model te nasti, nu devii” asa ca m-am linistit si am lasat obsesiile deoparte. Silueta e ceva foarte personal pana la urma, iar tiparele sunt doar clisee.

Aceasta carte este o pledoarie pentru a primi in casa noastra mancarea acolo unde ii este locul, in centrul mesei si pentru a reinvata sa ne adunam cu totii in jurul mesei, sa ne bucuram impreuna. Sa ne uitam unii la altii, sa vorbim si sa ne uitam in farfurie si sa ne bucuram de ce avem. Pentru ca asta nu este niciodata scump.

Am uitat de ciorba, de tocanita, de ghiveci, de mamaliga cu smantana. In incercarea de a fi moderni, cheltuim multi bani pe produse care sunt scumpe si care nici nu ne aduc acea emotie si acea energie pozitiva pe care produsele noastre traditionale o desteapta in noi. Orezul cu lapte va fi cu siguranta mai bun decat orice alta prajitura ambalata frumos in supermarket.

Citeste si: Cum arata viitorul alimentar al omenirii

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult