I-ati atins fruntea si vi de pare ca are febra? Cel mai probabil, termometrul va va confirma aceasta banuiala. Pentru un sugar, temperatura corporala normala se afla intre 36 si 38 de grade Celsius. Daca temperatura rectala este mai mare de 38 de grade, atunci vorbim despre febra. In multe situatii este o urgenta medicala.
In multe cazuri, febra este asociata cu durerea. Este vorba de traumatisme suferite de copil sau de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, de guturai faringita acuta, otita acuta, sinuzita acuta. De asemenea, infectiile sistemului respirator inferior dau febra, infectiile pielii, ale tractului urinar sau chiar durerile de cap.
De ce apare febra?
Temperatura corpului se refera la temperatura tesuturilor profunde ale corpului (organele interne). In interiorul organismului, temperatura e mereu aceeasi, cu exceptia cazurilor de febra. Doar temperatura pielii creste si scade in functie de mediul inconjurator. 37 de grade Celsius este o valoare considerata normala.
De fapt, este o medie intre valorile inregistrate la majoritatea persoanelor care nu sufera de vreo afectiune. Asadar, valoarea temperaturii normale variaza de la un individ la altul. De aceea, de cand veniti cu bebe de la maternitate ar fi indicat sa ii masurati temperatura corporala cand e perfect sanatos.
Cele mai corecte evaluari se fac atunci cand micutul este foarte linistit si dupa o repriza de plans. Aceasta pentru a compara variatiile de temperatura in absenta febrei si pentru a actiona corect cand limitele normale sunt depasite.
Primele masuri
Febra pe de alta parte inseamna o temperatura peste cea normala si se instaleaza inclusiv cand cel mic nu are activitate fizica. De fapt, temperatura corpului creste pentru ca in felul acesta microorganismele pot fi anihilate mai usor de catre sistemul imunitar. Si totusi, de ce trebuie sa faceti tot ce este posibil ca sa ii scadeti temperatura? Substantele active pentru inlaturarea febrei nu interfereaza direct cu lupta organismului impotriva infectiei.
Medicamentele doar informeaza creierul sa scada temperatura corpului, pentru a crea toate conditiile si confortul necesar ca micutul sa se vindece. In felul acesta, copilul va accepta lichidele si hrana. Simultan cu medicatia, copilul va trebui sa primeasca cat mai multa apa. Apa hidrateaza cel mai bine, alaturi de lichidele caldute – ceaiurile speciale pentru bebelusi, spre exemplu – care au un efect calmant.
In camera in care sta un copilas cu febra, temperatura nu va depasi 21-22 de grade. Un copil cu febra nu trebuie imbracat suplimentar, tinut intr-un mediu extrem de cald pentru ca nu faceti decat sa ii mariti si mai mult temperatura corporala.
Cand reprezinta o urgenta?
Este considerata stare de urgenta daca sugarul mai mic de 3 luni face febra. De asemenea, parintii trebuie sa ajunga rapid la specialist daca durerea sau febra nu scad ca intensitate cu analgezice sau antipiretice simple. Si daca starea febrila dureaza mai mult de 48 de ore este obligatorie prezentarea la medic. Insa imediat chemati ambulanta daca bebelusul are febra si in acelasi timp prezinta dificultati grave de respiratie, daca nu poate vorbi sau se simte epuizat, daca delireaza sau daca face crize convulsive sau a avut in trecut convulsii.
Ce sa faci, ce sa nu faci in caz de febra
• Temperatura nu se ia daca micutul tocmai a alergat.
• Temperatura creste dupa-amiaza si seara si scade in timpul noptii.
• La un copil mic, temperatura se ia rectal. Termometrul se va introduce nu mai mult de 4-5 cm in rectul copilului. In cazuri de diaree, nu este recomandata aceasta metoda.
• Pediatrii contraindica utilizarea aspirinei in tratamentul febrei la copilul sub 12 ani. Aceasta poate determina aparitia sindromului Reye, care favorizeaza instalarea insuficientei hepatice.
• Febra mai poate fi scazuta prin baie cu apa de 30-32 de grade Celsius. Nu apa in sine este cea care scade temperatura, ci procesul de evaporare a acesteia de pe suprafata pielii (copilul nu trebuie acoperit cu prosoape umede si nici nu trebuie imbracat imediat dupa ce iese din cada). Specialistii recomanda ca nivelul apei sa nu depaseasca 6-10 cm.
• Nu frecati pielea copilului cu alcool sanitar. Alcoolul poate fi inhalat sau absorbit transcutanat si poate avea efecte sistemice toxice grave, culminand chiar cu instalarea comei.