Specialistii canadieni au anuntat recent ca anumite probleme si vicii ale mamei pot spune multe despre evolutia ponderala a copilului.
Intr-un studiu recent facut de medicii de la Universitatea din Montreal ale carui rezultate au fost publicate in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, specialistii au analizat evolutia ponderala a 1957 de copii care fusesera cantariti regulat de la varsta de 5 luni pana la 8 ani.
Practic, specialistii au luat in calcul variatia indicelui de masa corporala (IMC), care se calculeaza impartind greutatea la inaltimea la patrat.
Cercetatorii au impartit copii in trei grupuri: unul cu IMC mic, dar stabil, al doilea cu IMC moderat si al treilea cu IMC mare, in crestere. „Am descoperit ca pana la varsta de doi ani si jumatate, toti copiii aveau cam aceeasi evolutie” a declarat Laura Pryor, unul dintre autorii studiului.
„Dupa aceasta varsta, IMC a inceput sa creasca in randul copiilor cu indice mare de masa corporala. Iar pana la varsta scolara, jumatate dintre acesti copii erau deja obezi” conchide Laura Pryor.
Explicatia acestui fenomen a fost pusa pe seama a doua probleme ale mamelor din preajma nasterii: excesul ponderal peste kilogramele acceptate in sarcina si fumatul. Se pare ca acesti doi factori influenteaza mai mult evolutia ponderala a copilului decat greutatea sa de la nastere.
Citeste si: Obezitatea infantila