Vacanta „all inclusive” in Turcia

Multi romani aleg sa-si petreaca vacanta intr-una din variantele oferite de hotelurile din sistemul (ultra, giga, infinit) ALL INCLUSIVE. In oferte se inscriu si bauturi, acces la piscine si sali de sport.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vacanta
Jurnal all inclusive

Multi romani aleg sa-si petreaca vacanta intr-una din variantele oferite de hotelurile din sistemul (ultra, giga, infinit) ALL INCLUSIVE. In oferte se inscriu si bauturi, acces la piscine si sali de sport. Nelimitate! CSID a investigat ce se intampla dincolo de usile unui astfel de „paradis”.

Prima zi din septembrie m-a gasit la poarta unui imens hotel ultra-all-inclusive din Antalya. Nu foarte incantata. Am ajuns aici datorita unei tinere familii, fara copii, ce experimentase infinitele placeri all-inclusive. Ambii se mandresc cu trupuri atletice – acest aspect este foarte important pentru cei ca mine, care nu au o vointa de fier atunci cand sunt inconjurati de munti de mancare buna.

Pentru ca in viata este bine sa incerci, am patruns, cu o curiozitate demna de un jurnalist in raiul preparatelor culinare fine, al bauturilor, al dulciurilor, al fructelor. Desi am ajuns la ora 10.00 dimineata, iar ziua de cazare incepe de la ora 14.00, personalul ne-a poftit la masa. O primire demna de o intrare intr-un paradis!

Am mancat doar fructe de teama sa nu calc cu stangul in ceea ce priveste riscul de ingrasare. La fel si Claudia, prietena noastra. Pe baieti nimic nu i-a facut sa se opreasca doar in fata platourilor light… Si acesta a fost doar inceputul. Inspectand complexul, am realizat ca ma aflu intr-un oras miniatural. Acesta se desfasoara pe 72.000 de metri patrati, iar piscinele masurau nu mai putin de 4.672 metri patrati.

Acestea sunt sub forma de laguna si sunt imprejmuite de bananieri, curmali, palmieri si alti arbori exotici. Plus un aqua park si un veritabil parc de distractii destinat copiilor.

4 restaurante – fiecare cu alt specific, o arena de teatru in aer liber, 7 food corners: inghetata, cafea si prajituri, fructe, doner kebab, cartof copt, pizza, deserturi si sendvisuri, un cort turcesc unde niste doamne imbracate in alb ce stau langa niste plite fac fara oprire gogosi si alte bunatati turcesti: „gözleme” si „pide” niste soiuri de merdenele si de pizza.

In prima zi, in cortul turcesc curgea ayran fara oprire printr-un robinet. Chiar nu intelegeam de ce atata risipa! Slava Domnului, robinetul era defect! Acestora li se mai adaugau si vreo 4 baruri deschise in jur de 10 ore pe zi, un restaurant deschis noaptea, 1 discoteca, 1 cinema, 1 spa cu peste 40 de tipuri de terapii si multe altele pe care le-am descoperit spre sfarsitul vacantei.

Pierduta intr-un restaurant…

La propriu! Nu credeam ca se poate asa ceva, dar mi s-a intamplat in prima seara in restaurantul principal. Peste 500 de feluri diferite de mancare toate cu un design demn de pictoriale. Fiecare fel de carne: de pui, curcan, peste, carne de vita fusese pregatit in peste 10 feluri. Peste 20 de feluri de salate. Am fost incantata de frunzele de menta proaspata si de patrunjel.

Peste 15 soiuri de legume proaspete (cu sau fara coaja, intregi sau feliate), deserturi care se pregateau live, asta ca sa nu mai amintesc de cele 8 feluri de fructe proaspete, cele peste 20 de tipuri de salate, 20 de tipuri de paine. Si lista continua la nesfarsit, la fel ca si restaurantul.

Specificul din acea seara a fost international, dar in fiecare seara se schimba. Cercetand barurile cu mancare recunosc ca am tras cu ochiul in farfuriile celorlalti. In multe cazuri, cantitatea era direct proportionala cu numarul kilogramelor in plus.

Dar nu asta m-a frapat, ci faptul ca multi britanici alegeau din sutele de preparate delicioase: cartofi prajiti si ketchup… Curiozitatea mea fara margini m-a facut sa strabat intregul restaurant, pentru a vizualiza toate preparatele. A fost atat de greu sa aleg, atat de greu sa respect principiile pe care le enuntam in revista!

Exact ca într-o poveste, urmăream barurile cu mâncare încercând să-mi imaginez gusturile când brusc am realizat că m-am pierdut. Timp de câteva secunde, chiar nu mai înţelegeam care este drumul spre masă… Concluzia a fost că, având atât de multe preparate la dispoziţie şi o voinţă slabă, nu doar că te îngraşi, dar nici măcar nu mai simţi gusturile. Cel mai bine este să gândeşti în ansamblu: dacă azi ai gustat brânzeturi, mâine încerci preparatele pe bază de peşte, apoi cele din curcan etc. Ce-i mult, strică!

Sport nelimitat

Ar fi trebuit să fie clar pentru fiecare dintre cei 1.000 de turişti că o dată pătrunşi în acest joc al râurilor de mâncare, mişcarea este obligatorie. Am descoperit că ultra-all inclusive înseamnă şi un rai al sporturilor. Se pot practica în voie sau după un program bine stabilit: gimnastica de dimineaţă, cursuri de dans, BBP gym (un program complex ce vizează tonifierea spatelui, a abdomenului şi a posteriorului), step aerobic, exerciţii fizice pentru sănătatea creierului, streching, jocuri olimpice, tenis de masă, darts, polo, aqua gym, fitness (exista o sală dotată cu peste 15 aparate), tenis de câmp, volei pe plajă, tras cu arcul. Asta fără să includem activităţile înot, alergare pe plajă, fotbal pe nisip etc.

Încă de a doua zi dimineaţa, înainte de micul dejun am început să facem sport. Am ales sala de fitness, dar am abandonat-o în favoarea alergării la malul mării. Am urmat cu consecvenţă şi orele de aqua gym. Am încercat şi belly dancing (nu este deloc simplu), înot, volei în apă, BBP gym.

Recunosc că am făcut mai mult sport decât în oricare altă vacanţă! Cu toate acestea, deşi am renunţat la masa de prânz în favoarea unei gustări tot ne-am îngrăşat în medie cu câte 2 kilograme fiecare dintre noi!

Cine alege all-inclusive?

Recunosc, mă aşteptam ca majoritatea celor ce aleg astfel de vacanţe să fie rău certaţi cu acul cântarului. Ei bine, am estimat că în acest complex 45% erau normo-ponderali, 7% aveau corp de top-modele, 35% suprapondrali, 3% sub-ponderali, 10% sufereau de obezitate morbidă. Printre cei din urmă erau şi 4, 3 femei şi un bărbat tânăr care (sincer) cântăreau între 170 şi 220 de kilograme. Priveliştea nu era foarte plăcută, dar erau foarte activi la jocurile în apă. Evident, la masă, farfuriile lor erau ultra-all-inclusive.

Întrecerea naţiunilor
În acea perioadă, printre cei 1.000 de turişti din toată Europa cei mai mulţi erau (poate la egalitate): ruşi, germani şi englezi. Evident şi turcii şi românii erau bine reprezentaţi, mai ales atunci când venea vorba despre sport. Am observat familii întregi de conaţionali care făceau mişcare câteva ore pe zi fiind un veritabil exemplu de stil de viaţă sănătos chiar şi în vacanţe.

Despre all-inclusive
Am încercat să trag nişte concluzii, cât mai obiective după 7 zile în acest paradis artificial. Familiile cu copii (de toate vârstele) pot avea confortul necesar şi toate opţiunile de mâncare pentru cei mici.
Ai nevoie de o voinţă de fier dublată de câteva ore de sport intens zi de zi ca să nu te îngraşi nici un gram.

Cei care au probleme cu greutatea şi diverse probleme de sănătate care derivă de aici, ar fi bine să nu aleagă aceste vacanţe. Căci sigur nu vor slăbi!
Ca preţ este mai rentabil să ai o astfel de vacanţă decât să mergi pe cont propriu şi să ai acces la antrenori de sport, spectacole seară de seară şi evident mâncare şi băuturi excelente la discreţie.
Cu toate acestea, nimic nu se compară cu vacanţele în care descoperi lumea la pas şi te bucuri de frumuseţile naturii, nu de luxul creat de om…

Citeste si: Alege corect din meniul all-inclusive!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult