Suntem uniţi cu Europa şi nu prea. Zece dintre cele 26 de state membre UE (fără să îl punem şi pe al nostru la socoteală) aplică restricţii cetăţenilor români pe piaţa muncii. Procedează identic Norvegia şi Elveţia. În tot acest timp, cetăţenii noştri declară oricărui realizator de sondaje care are curiozitatea să-i întrebe că „DA!”, ar fi plecat şi ieri din ţară…
Este o situaţie de tipul „toată lumea are dreptate”. Noi să ne dorim să plecăm şi să ne cerem dreptul la muncă într-o Uniune în care am fost admişi acum 5 ani, ei să încerce să îşi protejeze cetăţenii de o forţă de muncă ce le-ar putea încurca rău de tot planurile.
De altfel, ni se spune clar că libera circulaţie pe piaţa muncii este un drept fundamental care permite cetăţenilor unui stat membru al UE să muncească într-un alt stat membru al UE în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru gazdă.
Dar, potrivit legislaţiei comunitare, este posibilă restricţionarea liberei circulaţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii din statele nou-intrate în UE. Restricţiile pot fi aplicate pentru o perioadă de maximum 7 ani, astfel că, în cazul nostru şi al vecinilor de aderare, bulgarii, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.
Cele 10 state neprietenoase în 2011 cu românul-angajat erau Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda. Nici Spania, care anul trecut a pornit o adevărată furtună cu anunţul că nu mai primeşte o vreme de-ai noştri, nu are braţele tocmai deschise. Toate aceste ţări au anumite domenii de care ne cer să ne ţinem departe dacă nu avem un permis de muncă.
Mai trebuie să dovedească şi că nu putea angaja un francez pe acel loc. Complicat, dar nu de nerealizat. O altă veste bună a venit pe final de 2011 din Germania care a ridicat o parte din restricţii pentru noi şi le permite acum absolvenţilor de facultate, ucenicilor şi sezonierilor să lucreze pe domeniile lor, fără permise. Vă poate fi de folos acest link www.mmuncii.ro