Sistemul imunitar şi ritmul circadian merg mână-n mână atunci când vine vorba despre infecţii, experţii susţinând că în anumite ore ale zilei suntem mai vulnerabili în faţa agenţilor patogeni.
Ritmul interior al fiecăruia dintre noi are o influenţă de necontestat asupra sănătăţii noastre, potrivit unui studiu publicat în revista Immunity şi citat de BBC, riscul de a contracta o infecţie variind în funcţie de momentele zilei. Se pare că nivelul unei proteine implicate în activitatea sistemului imunitar fluctuează în funcţie de schimbările chimice care au loc în organism de-a lungul zilei.
Mai mult decât atât, se pare că nu doar riscul de îmbolnăvire este influenţat de ritmul circadian, ci şi efectul medicamentelor pe care le luăm depinde de momentul zilei.
Plantele, animalele şi bacteriile sunt toate supuse rutinei de-a lungul celor 24 de ore, rutină cunoscută drept ritm circadian. Când organismul iese din această rutină, ca urmare a călătoriilor în zone cu alt fus orar sau a muncii în ture, sistemul imunitar îşi pierde orientarea.
În urma experimentelor efectuate pe şoareci de laborator, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Zale, Statele Unite, au observat că proteina TLR9, care are abilitatea de a detecta ADN-ul bacteriilor şi virusurilor este controlată de ritmul circadian, nivelul ei nefiind acelaşi pe tot parcursul zilei.
Ei susţin că severitatea infecţiilor depinde de momentul în care s-au instalat şi de nivelul proteinei TLR9. Astfel, dacă ne expunem agenţilor patogeni atunci când ritmul circadian este confuz, iar nivelul proteinei TLR9 este scăzut, avem mari şanse să ne îmbolnăvim serios.
„Accidentele vasculare si infarctul apar intre orele 6 si 10 dimineata. Dimineata se manifesta cel mai pregnant si simptomele alergiilor, in special cele la acarieni, mucegai si gandaci de casa. Iar atacurile de panica lovesc in jurul orei 15”, spune şi Oana Cuzino într-una dintre emisiunile sale de dimineaţă.
Veyi şi video: Afectiuni care apar doar la anumite ore din zi. Care sunt si cum le prevenim?