Nu acorzi importanţă prea mare problemelor cum ar fi sforăitul sau respiraţia îngreunată din timpul somnului, ba chiar le trasformi în ticuri amuzante fără cauze sau efecte?
O reacţie complet greşită, spun specialiştii din SUA- copiii care sforăie sau care respiră în condiţii dificile au predispoziţie faţă de comportamente problematice.
Apneea de somn (afecţiune a aparatului respirator caraterizată prin pauze respiratorii repetate) sau sforăitul (zgomotul produs în respiraţia din timpul somnului) pot fi condiţiile hiperactivităţii mai târziu în viaţa copilului, susţin cercetătorii din New York..
Când copilul tău sforăie sau suferă de apnee, respiraţia lui este obstrucţionată şi întreruptă, situaţie generată, de obicei, de către amigdalite mărite, vegetaţii adenoide (cunoscute popular sub denumirea de polipi), maxilar de mici dimensiuni, căi respiratorii înguste, supraponderalitatea, alergii, expunerea la toxine (fumatul pasiv) sau chiar poziţia de somn.
În cazul adulţilor, sforăitul poate fi cauzat chiar şi de o zi de oboseală severă, însă trebuie reţinut şi tratat cu seriozitate efectul principal şi pe termen lung al unui astfel de simptom pentru copilul tău: problemele de comportament, cum ar fi deficitul de atenţie sau hiperactivitatea sunt condiţionate de somnul din primii şapte ani din viaţa copilului.
Dr. Karen Bonuck de la “Colegiul de Medicină Albert Einstein”, din New York a declarat că problemele din timpul somnului au capacitea de a afecta dezvoltarea creierului; copiii cu probleme de respiraţie în timpul somnului au între 40% şi 100% şanse să dezvolte probleme neuro-comportamentale.
Sunt diverse moduri prin care respiraţia deficitară poate afecta creierul: prin reducerea aportului de oxigen, dezechilibrarea balanţei de substanţe chimice din creier sau întreruperea “proceselor de restabilire” ale somnului.
Dr. Bonuck ne-a atenţionat: “Până acum chiar nu am avut dovezi solide care să ateste că respiraţia dezordonată a precedat probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitatea. Dar acest studiu arată clar că simptomele preced problemele de comportament, dar şi mai evident, cauzează aceste probleme”.
Studiul despre care vă spun este şi dovada că, înainte să accepţi diagnosticarea copiilor tăi cu ADHD (care impune şi medicamentaţie specifică), trebuie să analizezi modul în care aceştia dorm. În urma rezolvării problemelor din timpul somnului, comportamentul lor se va îmbunătăţii imediat.
Citeşte şi: Sforăitul ne prelungeşte viaţa?
Sursa: bbc