Este uşor să te gândeşti la piele ca la un simplu organ ce protejează organele sensibile din corp. Dar, pentru a-i înţelege problemele, trebuie să realizezi că pielea însăşi este un organ, la fel ca inima, plămânii şi ficatul. În plus, pielea simte pentru tine. Descifrează-i mesajul!
Fiind cel mai mare şi mai vizibil organ al corpului, pielea este prima nominalizată pentru a exprima adevărul. Să înţelegi viaţa emoţională a pielii tale este pasul cel mai important spre controlarea factorilor psihologici ce provoacă, declanşează sau agravează boala.
Pielea vorbeşte…
Majoritatea bolilor dermatologice sunt mult mai bine înţelese dacă sunt privite mai degrabă ca probleme de relaţie, decât ca boala unui singur bărbat sau unei singure femei. De exemplu, eczema infantilă înseamnă de cele mai multe ori probleme între copil şi mamă; la maturitate, unul dintre soţi ajunge să joace rolul mamei.
Prin urmare, boala de piele înseamnă probleme la graniţa dintre tine şi ceilalţi: rezolvarea problemei de fond va necesita schimbări în felul cum interacţionezi cu ei. Însă, mai întâi, trebuie să înveţi să te vezi aşa cum eşti cu adevărat – pe sub piele.
Dacă s-ar vindeca
Oamenii au tendinţa de a cumula problemele separate, susţin psihologii. O persoană care suferă de acnee severă şi care are mai puţini prieteni decât şi-ar dori va spune: “Nu am prieteni deoarece pielea mea arată groaznic”. Doar după o perioadă de autoanaliză s-ar putea să devină clar faptul că avea puţini prieteni încă înainte de apariţia bolii.
Trebuie să separi aglomerarea de probleme dermatologice de celelalte probleme, dacă doreşti să lucrezi asupra ambelor în mod eficient. Cumulate, dermatita alergică, sentimentele de izolare şi teama de întâlnirile sexuale alcătuiesc un munte atât de mare de dificultăţi, încât orice încercare de a le reduce din intensitate eşuează. Doar separându-le le poţi diminua.
Citeşte şi: Semne ale pielii care trebuie sa te puna pe ganduri