Se spune despre ouăle de prepeliţă că ar avea virtuţi extraordinare în comparaţie cu cele de găină. Nu este vorba de o diferenţă enormă calitativă. Vorbim însă de proteina cea mai înalt calitativă şi despre cele mai bune vitamine şi minerale care pot fi luate din produse de origine animală. Cu o condiţie esenţială: păsările trebuie crescute în condiţii ecologice.
Prepeliţele pot fi şi animale de companie. Sunt însă şi o sursă ideală de ouă, mai ales că pot fi ţinute în spaţii mici. Ca să le creşteţi, aveţi nevoie de o cuşcă de dimensiuni reduse, dar şi de un minimum de spaţiu în care să se mişte. Vă vine sau nu să credeţi, dar pot fi crescute în balcon. Sunt însă păsări sociabile, aşa că nu e recomandabil să vă luaţi un singur exemplar. Ca să vă daţi seama de dimensiuni – o cuşcă în care dorm 2 găini e potrivită pentru 6 prepeliţe.
Cum se îngrijesc puii?
Cea mai mare bătaie de cap în privinţa acestor păsări o reprezintă puii. Dacă puneţi ouă la incubaţie, acestea trebuie să fie de dimensiune medie, să nu aibă deformări, să prezinte o pigmentaţie uniform distribuită şi să nu depăşească 6 zile de la producere. Ouăle nu vor proveni de la prepeliţe mai bătrâne de un an. Temperatura trebuie apoi menţinută constant între 27 şi 30 de grade.
La o temperatură mai mare de 40 de grade, embrionul moare. Ouăle se întorc de 2 ori pe zi, astfel încât clocirea să fie uniformă. După 17 zile apar puii. Când ies din ou, lângă incubator se pune praf de copt, astfel încât să nu fie atacaţi de… furnici. Puii au ulterior nevoie de căldură constantă. Aceştia mai au nevoie permanent de apă, iar din 2-3 ore de mici bucăţele de mâncare care să conţină 30% proteină.
Care prepeliţe sunt mai productive?
Dacă însă vă luaţi din start puii mai mari, aceştia prezintă caracterele specifice sexului la 21 de zile de viaţă. La 40 de zile, ating maturitatea sexuală, deci începe producţia de ouă. Femelele dau câte 1 ou pe zi, iar cu cât înaintează în vârstă cu atât numărul lor devine mai mare. Cu alte cuvinte, prepeliţele mai bătrâne de un an chiar sunt mai bune.
Producţia de ouă
Cuştile în care se ouă au nevoie de aerisire şi de o tavă care permite eliminarea excrementelor zilnic. În cuşcă e nevoie de un tub cu apă care se împrospătează zilnic. Prepeliţele au nevoie de cât mai multă lumină ca să producă ouă. În general, necesită 25 de grame de hrană, iar dacă vă hotărâţi să le schimbaţi mâncarea, aceasta se face treptat, timp de o săptămână.
Ouăle au colesterol bun
Ouăle de prepeliţă conţin doar colesterol bun. Pot fi consumate cu încredere inclusiv de către persoanele care au grăsimile crescute în sânge. Pot intra în dieta celor mici după diversificare, adică după 6 luni când se începe cu gălbenuşul. Albuşul se recomandă după primul an de viaţă din cauza potenţialului alergen.
Cu toate acestea, ouăle de prepeliţă sunt hipoalergenice, aşa că prezintă din acest punct de vedere cel mai mic risc. Le puteţi combina cu orice fel de legume şi vă aduc cantitatea optimă de proteine necesară într-o zi. Se pot prepara corect prin fierbere în coajă sau prin fierbere după ce le spargeţi – ochiurile româneşti. Un adult poate să mănânce până la 8 bucăţi pe zi, un copil doar 4.
Vezi şi video: Consumati oua pentru o piele frumoasa