Două dintre cititoarele noastre ne-au transmis câteva întrebări legate de complicaţiile ce pot apărea în timpul sarcinii şi la naştere. Oana le răspunde.
Analize genetice
„Am avut o sarcină oprită în evoluţie, sac gestaţional deformat, fără activitate cardiacă. După o lună de analize acum mi s-a spus să fac şi analizele genetice. Mama mea a murit de ciroză hepatică cu virus hepatic C.
Îmi puteţi spune în ce constau aceste analize şi dacă este OK să le fac? Aş mai avea o întrebare am căutat prin cărţi şi pe internet despre sac gestaţional deformat mi s-a spus pur şi simplu nu se poate ţine o sarcină, dacă mi se poate explica şi mie ce înseamnă şi care era riscul.”
Boala mamei dvs. nu are nici o legătură cu episodul pe care l-aţi trăit acum. Dânsa a suferit de o afecţiune de cauză virală, nu avea o afecţiune genetică. Apoi, sarcinile oprite în evoluţie pot avea diverse cauze, dar nu este o regulă care să dicteze oprirea în evoluţie a sarcinilor ce vor urma, ci poate fi doar un accident nefericit, o infecţie acută etc.
Analizele genetice orientează asupra posibilităţii de a dobândi pe parcursul vieţii anumite afecţiuni –cardiovasculare, neuropsihice, cancer etc.
Sarcina după cezariană
„Am o fetiţă de 1 an şi 7 luni şi sunt însărcinată din nou. Prima naştere a fost cu cezariană. Ce riscuri există? Să păstrez copilul sau nu?”
Bineînţeles că să-l păstraţi! Staţi de vorbă cu medicul dvs. în privinţa riscurilor, medicina de astăzi a evoluat atât de mult încât aproape orice risc poate fi înlăturat. Multă baftă!