In ce consta examenul clinic al partenerului tau?

Grija fata de sanatatea partenerului tau este dovada sentimentelor de afectiune, garantia respectului si nivelul de maturitate la care a ajuns cuplul format de voi doi. Sanatatea sexuala este cu atat mai importanta cu cat va implica, in acelasi timp, pe amandoi, emotional si fizic. Ar fi bine sa fii la curent cu ce il defineste ca barbat, ce il afecteaza sau la ce riscuri se supune uneori.
  • Publicat:
In ce consta examenul clinic al partenerului tau?

Grija faţă de sănătatea partenerului tău este dovada sentimentelor de afecţiune, garanţia respectului şi nivelul de maturitate la care a ajuns cuplul format de voi doi.  Sănătatea sexuală este cu atât mai importantă cu cât vă implică, în acelaşi timp, pe amândoi, emoţional şi fizic. Ar fi bine să fii la curent cu ce îl defineşte ca bărbat, ce îl afectează sau la ce riscuri se supune uneori.

Actul sexual, pe lângă trăsăturile ce ţin de placere sau procreere, se defineşte şi prin frecvenţe tulburări pe care este recomandat să le cunoşti pentru a le preveni sau a le vindeca, iar în acest sens există o regulă de aur: pentru a fi informat trebuie să te supui unor examene medicale.

Examenul clinic general:

„Se face sistematic, după practica obişnuită, cunoscandu-se faptul că multe simptome sau sindroame în sexologie constituie şi răsunetul unor afecţiuni extragenitale. În acest context, subliniez că deseori mi s-au prezentat la consult persoane acuzând disfuncţii de erecţie, libidou etc, acestea fiind, de fapt, primul semn de manifestare a unei boli extragenitale, de obicei vasculară sau nervoasă”, a declarat dr. Vasile Niţescu, medic primar obstetrică-ginecologie Maternitatea Polizu.

Examenul clinic de specialitate

Format din mai multe etape, însumeaza un control medical amănunţit, cu observaţii relevante, concentrate pe trăsături specifice:

Inspecţia: greutatea, tipul constituţional, coloraţia tegumentelor şi a mucoaselor, tendinţa la acnee (de obicei în relatie directă cu androidismul), paniculul adipos (ţesut subcutanat constituit din lobuli de grăsime, la bărbat mai abundent în partea superioară a corpului). Dezvoltarea şi distribuirea pilozităţii- configuraţia părului pe cap, pubis (os de la partea anterioară a bazinului), pilozitatea facială etc.

Examinarea glandelor mamare: volumul, pigmentarea, raportul dintre ţesutul ce aparţine glandelor şi ţesutul adipos (gras). În funcţie de aceste coordonate se observă existenţa sau nu a unei dezvoltări în exces a sânilor (de obicei din cauza nivelului deficitar de testosteron).
Profund inestetică, cu repercursiuni psihice asupra persoanei, dând psihoze depresive sau anxios-depresive, poate semnala prezenţa unor tumori.

Examinarea scrotului (pielea moale în care se află adăpostite testiculele): o zonă extrem de erogenă pe care trebuie sa o abordăm cu mişcări delicate şi pentru care contează aspectul, pigmentarea, dimensiunea, egalitatea celor doua părţi, pilozitatea, mobilitatea pielii. Prin tegumentul scrotului se palpează testiculele, epidimiul (organul cilindric care se întinde în spatele testiculului, un fel de tuburi mici ce ies din testicul), varice ale venelor, eventuale tumori, cordonul spermatic.

Testiculul: Doctorul este preocupat, în primul rand, de prezenţa sau absenţa acestuia în scrot (uneori poate fi găsit în regiunea inghinala sau chiar abdomen). Apoi, se urmăreşte volumul, sensibilitatea (în mod normal ar trebui să fie sensibil la palpare), consistenţa (crescută în caz de tumori). Dacă un testicul este mai mare şi mai greu decât celălalt există riscul prezenţei unei tumori.

Penisul: aspect, grad de dezvoltare, conformaţie, lungime, circumferinţă. Se observă atent prezenţa unor ulceraţii, cicatrici, tumorete din care se va recolta, eventual, produs biologic pentru examenele bacteriologice sau anatomopatologice. La fel de importante sunt scurgerile (purulente, galben-verzui în infecţii, roţiatice sau seroase în cazuri de cancer), modificările orificului prepuţial (pot fi cauzate de infecţii), corpul penisului (supleţe, noduli…).

Prostata (glandă aflată la intersecţia aparatului urinar cu cel genital): Pacientul este pus să urineze pentru că testul se face întotdeauna pe vezica goala: mărime, formă, consistenţă (ar trebui sa fie fermă), sensibilitate, limitele (ar trebui să fie bine conturate), mobilă, nedureroasă… Pentru depistarea inflamaţiilor sau cancerului de prostată, se depăşeşte baza prostatei, pentru palparea veziculelor seminale şi se continuă cu detectarea posibilelor fisuri sau tumori anale.

Acum ştii, în linii mari, ce înseamnă un examen clinic genital şi la ce este supus partenerul tău- este nevoie doar de responsabilitate şi curaj pentru a merge constant la medic şi a-i cere toate aceste detalii. Nu-ţi permite să ajungi în situatia de a spune: „Dacă aş fi mers mai devreme la medic”.

Citeşte şi: Analize şi controale medicale care salvează vieţi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult