Otita medie este, după pneumonie, boala copilăriei care îi îngrijorează cel mai mult pe părinţii din România, însă mijloacele de prevenţie moderne şi efectele lor sunt foarte puţin cunoscute şi utilizate, rezultă dintr-un studiu al companiei GlaxoSmithKline (GSK) România, realizat de compania de cercetare de piaţă ISRA Center.
Astfel, cea mai mare parte a mamelor intervievate au considerat durerea ca fiind cel mai grav aspect al acestei boli frecvent întâlnită la copiii de până în 3 ani, aceasta fiind urmată de febră şi probleme cu somnul. Otita – sau infecţia urechii medii – provoacă durere şi suferinţă copiilor şi poate duce chiar la complicaţii grave, precum afectare auzului.
Majoritatea mamelor ai căror copii au avut otită au recunoscut că boala are un impact emoţional puternic pentru întreaga familie din cauza suferinţei copilului. În plus, aproape jumătate dintre mame (45%) au spus că cel mic a trebuit să lipsească de la grădiniţă, iar pentru aproape jumătate dintre aceşti părinţi absenţa copilului de la grădiniţă a însemnat că au fost nevoiţi să-şi ia ei înşişi liber de la serviciu, consecinţele absenţei de la locul de muncă fiind traduse în final printr-un câştig financiar mai mic la nivel de familie (50%) sau folosirea unei părţi a concediului anual (39%).
În pofida acestor rezultate, la întrebarea “Ce metode de prevenire a infecţiei cunoaşteţi?”, cea mai mare pare a mamelor ai căror copii au avut otită (63%) a răspuns că în primul rând, îşi „feresc copilul de frig”. Însă, în cazul mamelor ai căror copii au avut otită şi iau în calcul imunizarea celui mic prin vaccinare, aceasta este privită ca o opţiune pentru a evita un nou episod al infecţiei, au declarat peste jumătate dintre mamele intervievate.
Potrivit studiului, numai 2 din 10 mame şi-au vaccinat copiii – imunizarea copiilor prin vaccinare fiind metoda de prevenire a otitei (generată de pneumococ) recomandată de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
“Ceea ce noi, doctorii, le recomandăm întotdeauna părinţilor pentru a-şi proteja copiii împotriva efectelor grave ale bolilor infecţioase este să ia măsuri de prevenire a acestora. Să-ţi îmbraci micuţul cu haine potrivite temperaturii de afară este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranţa nu este singura şi cea mai eficientă soluţie. Mai ales în cazul otitei medii, ce poate avea consecinţe grave pentru copil, o metodă eficientă de protecţie este imunizarea prin vaccinarea faţă de infecţiile pneumococice”, a precizat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.
Conform studiului realizat în România de ISRA Center, mamele au declarat că printre motivele de a refuza vaccinarea se află, în egală măsură, covingerea acestora că vaccinul „nu are efect” (29%) şi “teama faţă de reacţiile adverse” (28%), urmată de afirmaţia că “mamele ştiu şi pot să poarte de grijă copiilor” (16%). Pentru mamele care nu şi-au vaccinat copilul împotriva otitei şi indecise în privinţa vaccinării (28% dintre respondenţi) motivele ţin de faptul că “nu au toate informaţiile” (30%) sau pentru că „nu ştiu dacă vaccinarea este cu adevărat eficientă” (26%).
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferită de la ţară la ţară, în funcţie de opinia agenţiilor de reglementare) şi a otitei acute medii cauzate de tulpinile vaccinare de pneumococ la sugari şi copii, de la 6 săptămâni de viaţă până la 5 ani. În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive precum meningita şi bolilor pneumococice non-invazive, precum otita. Costul vaccinării împotriva pneumococului în România este suportat însă de către părinţi.
Vezi aici şi un alt punct de vedere referitor la vaccinare: Vaccinurile – ne imunizează cu adevărat?
Citeşte şi: Vaccinul antigripal în sarcină, obezitate şi… fără ac!