Îngrijeşte-te corect vara pentru a opri îmbătrânirea prematură a pielii!

Soarele te taxează, dar poţi beneficia din plin de acţiunea binefăcătoare a ultravioletelor, dacă respecţi sfaturile medicilor dermatologi. Întotdeauna, poartă-te cu blândeţe cu pielea, dacă-ţi doreşti să nu grăbeşti procesul de îmbătrânire.
  • Publicat:
Îngrijeşte-te corect vara pentru a opri îmbătrânirea prematură a pielii!

Soarele te taxează, dar poţi beneficia din plin de acţiunea binefăcătoare a ultravioletelor, dacă respecţi sfaturile medicilor dermatologi. Întotdeauna, poartă-te cu blândeţe cu pielea, dacă-ţi doreşti să nu grăbeşti procesul de îmbătrânire.

Vremea caniculară solicită organismul mai ales din punctul de vedere al reglării termice, al expunerii la ultraviolete. Pielea sensibilă este cea care suferă în primul rând pentru că vasodilataţia agravează diverse tipuri de boli ale pielii, cum ar fi dermatita seboreică şi acneea. Chiar şi în cazul persoanelor cu acnee controlată, prin expunere la ultraviolete în mod mai brutal decât în alte sezoane, procesul de îmbătrânire a pielii este accelerat.

Soarele, clorul din piscină, vântul, neglijarea protejarării cu produse corespunzătoare pot să accentueze fenomenul de îmbătrânire, ceea ce se şi probează: rudele noastre care locuiesc în mediul rural au întotdeauna la sfârşitul verii riduri mai accentuate, pielea mai îngroşată.

Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog, ne oferă câteva sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul estival!

CSÎD: Vârsta este un criteriu esenţial în ceea ce priveşte ritualul de îngrijire?

Dr. Luminiţa Marinescu: Bineînţeles! Şi este bine să ţinem cont de acest aspect. Există produse de îngrijire şi ore de expunere recomandate copiilor, adolescenţilor, persoanelor în vârstă, persoanelor roşcate, brunete sau cu piele foarte închisă la culoare. De asemenea, produse adecvate persoanelor tinere, persoanelor a căror piele are un anumit grad de maturitate.

Toate acestea ne ajută să suportăm mai uşor expunerea la ultraviolete fie că vorbim de hidratare, fie că vorbim de emoliere, exfoliere sau creme fotoprotectoare. Prin urmare, este bine să avem în vedere toate caracteristicile corpului nostru atunci când luăm în considerare pregătirea pentru vară.

CSÎD: Vara trusa de cosmetice trebuie updatată?

Dr. L.M.: Ar fi bine să ţinem cont de necesităţile pielii în această perioadă. Cremele grase de care aveam nevoie în sezonul rece sunt înlocuite acum cu produse hidratante, ne îndreptăm atenţia către produse care conţin apă termala, către fotoprotectoare cu indice mai mare de fotoprotecţie.

CSÎD: Spf-ul se modifică în funcţie de culoarea pielii?

Dr. L.M.: În primele zile de expunere la soare (3-4 zile), dacă expunerea este scurtă, este bine ca indicele de fotoprotecţie al preparatului să fie mai mare. Trebuie să ţinem cont de faptul că pielea roşcată, blondă are nevoie de un factor de protecţie 50; pielea normală, pielea şatenă – 25, 30; pielea brunetă – 15, 20.

CSÎD: Autobronzante sau expunere la solar?

Dr. L.M.: Este de preferat autobronzantul faţă de expunerea la solar. Îţi asumi un mare risc fără să ştii ce cantitate de radiaţii va îngloba pielea ta, fără să-ţi controlezi înainte aluniţele sau alte defecte ale pielii.

Ultravioletele şi A, şi B în afară de îmbătrânirea prematură a pielii sunt şi responsabile de apariţia cancerului de piele. Prin urmare, solarul este de evitat. Sau cu foarte mare precauţie poţi face o şedinţă, două înainte de primele expuneri la soare.

CSÎD: Podoaba capilară are parte tot de un tratament special?

Dr. L.M.: În sezonul estival părul este mai des spălat, se îngraşă mai repede şi atunci trebuie să folosim şi măşti care să-l protejeze de acţiunea ultravioletelor. Este bine să ne achiziţionăm o gamă complementară dacă ţinem la aspectul frumos al părului nostru.

CSÎD: Luăm medicamente însă vrem să ne şi bronzăm. Cum trebuie să procedăm?

Dr. L.M.: Când vrem să mergem la soare este bine să nu folosim anumite tipuri de medicamente. Este bine ca anumite medicamente să nu fie asociate cu expunerea la soare – antiinflamatoarele (aspirina, paracetamolul, indometacinul) nu fac casă bună cu soarele pentru că pot sensibiliza pielea şi pot induce arsuri solare.

La fel şi antibioticele sau antiepilepticele, anticancerigenele. Cert este că, atunci când urmezi un tratament, este bine să consulţi medicul vizavi de expunerea la soare, chiar şi dacă mergi în parc şi stai pe bancă.

CSÎD: Consultăm întâi de toate un specialist atunci când achiziţionăm un produs cosmetic?

Dr. L.M.: De la un beauty advisor în farmacii putem afla ce cremă ni se potriveşte. De altfel se poate determina foarte uşor tipul de ten şi acasă. Un ten care nu iese din normal îl putem testa – apropo de tipul de hidratare şi tipul de grăsime, cu clasicul test al foiţei subţiri.

Atunci când foiţa se îngraşă este vorba de o zonă cu piele grasă, nu se îngraşă vorbim de o piele normală. Iar problemele care apar la nivelul pielii îndeamnă întotdeauna către un medic dermatolog ce va stabili şi tip de piele, şi tratament.

CSÎD: Cum ne păstrăm mereu fresh, mereu frumoase?

Dr. L.M.: Dacă dorim o piele sănătoasă şi mult timp frumoasă şi tânără este nevoie să păstrăm şi algoritmul de îngrijire a pielii. Niciodată să nu neglijăm curăţarea tenului dimineaţa pentru că glandele sebacee sunt active în timpul nopţii, iar seara când trebuie să înlăturăm fie machiajul, factorii poluatori.

Aşadar, întotdeauna dimineaţa şi seara faţa trebuie curăţată. După curăţare uneori este nevoie şi de exfoliere – poate fi făcută de 2 ori pe săptămână pentru tipurile de piele normală, o dată pe săptămână pentru pielea foarte sensibilă şi poate mai des pentru pielea cu comedoane.

După exfoliere pielea trebuie emoliată cu o cremă hidratantă. Sunt însă şi creme hidratante, nuanţatoare de culoare, care pot să înlocuiască fondul de ten – au o tentă de culoare care fie neutralizează roşeaţa pe care o dă căldura, fie dau o tentă uşoară de bronz. Au şi indici de fotoprotecţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult