5 moduri în care să folosești oregano pentru beneficii remarcabile

5 moduri în care să folosești oregano pentru beneficii remarcabile

Oregano a fost folosit de secole pentru a da gust mâncărurilor și pentru a conserva alimentele, datorită proprietăților sale antimicrobiene. Utilizările medicale datează încă din vremea grecilor și a romanilor, când planta era folosită ca antiseptic. De fapt, oregano conține antioxidanții carvacrol și timol, care au efecte antiinflamatorii.

S-ar putea să fii surprins să afli că există, de fapt, 60 de plante cunoscute sub numele de oregano, dar cea mai cunoscută fiind Origanum vulgare, care face parte din aceeași familie cu menta. Originar din zona mediteraneană, este cultivat acum în întreaga lume. 

În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, cercetările au arătat că oregano poate juca un rol în tratarea agenților patogeni rezistenți la medicamente. De exemplu, un studiu a arătat că timolul are proprietăți antifungice împotriva speciilor de Candida care apar în gură, în timp ce un alt studiu in vitro la câini a arătat că uleiul de oregano prezenta activitate antibacteriană și antifungică împotriva infecțiilor auriculare rezistente la medicamente. Planta a fost, de asemenea, studiată pentru inhibarea inflamației pielii și ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii superioare, cum ar fi durerile în gât.

Iată câteva moduri în care poți folosi oregano, pentru beneficii remarcabile:

Ulei de oregano

Pregătește acest ulei pentru a calma durerile articulare și musculare sau ca bază pentru alte remedii. Adaugă 2 lingurițe de oregano uscat sau 4 lingurițe de frunze proaspete de oregano la 1 ½ cești de ulei de măsline sau de migdale. Asigură-te că oregano este acoperit și lasă amestecul să stea 10 până la 15 minute. Transferă-l în  partea de sus a unui steamer și lasă să fiarbă ușor timp de 2 ore, amestecând și verificând nivelul apei din când în când. Lasă să se răcească ușor, apoi strecoară într-un borcan de sticlă cu capac. Masează aproximativ 1 lingură de ulei pe articulațiile dureroase.

Ceai pentru stomac

Redu balonarea, durerile menstruale sau disconfortul gastrointestinal cu această băutură numai bună pentru calmare a durerii și anxietății. Fierbe 2 căni de apă, apoi adaugă 2 lingurițe de muguri de flori de mușețel uscat și lasă la infuzat timp de 20 de minute. Strecoară, apoi adaugă 1 până la 2 picături de ulei de oregano (rețeta de mai sus) și 1 linguriță de miere. Opțional: adaugă o bucată de coajă de portocală pentru aromă. Bea de până la 3 ori pe zi.

Calmant pentru piele

Folosește acest decoct pentru a calma pielea iritată. Combina 2 lingurițe de oregano uscat sau 4 lingurițe de frunze proaspete de oregano și 2 ½ căni de apă. Fierbe timp de 10 minute, apoi lasă să stea la foc mic timp de 10 minute. Strecoară și adaugă 2 până la 3 picături de ulei esențial de trandafir. Saturează un șervețel de bumbac cu tinctura obținută și presează pe o zonă iritată și cu mâncărime timp de 20 de minute. Nu clăti. Folosește de mai multe ori pe zi, după nevoie. (Dacă ai pielea sensibilă, fă un test pe o porțiune mică înainte pentru a verifica dacă apare o reacție adversă.)

Compresă antiinflamatoare pentru față

Alină rozaceea sau fața supraîncălzită cu această compresă care conține acizi rosmarinic și cafeic pentru efecte antiinflamatorii. Adaugă 2 lingurițe de oregano uscat la 2 ½ căni de apă clocotită și fierbe timp de 5 minute. Lasă să se răcească, apoi refrigerează timp de 15 minute. Saturează un șervețel moale, apoi tamponează fața timp de 5 minute (rehidratează șervețelul des), așteaptă alte 5 minute, apoi spală fața. Păstrează surplusul într-un borcan de sticlă cu capac în frigider timp de până la 3 zile. Folosește în fiecare zi timp de câteva săptămâni. (Dacă ai pielea sensibilă, fă un test pe o porțiune mică înainte pentru a verifica dacă apare o reacție adversă.)

Ceai pentru ameliorarea tusei

Alină o tuse ușoară sau o senzație de furnicături pe gât cu acest ceai. Adaugă 2 lingurițe de oregano uscat sau ½ cană de oregano proaspăt și 1 până la 2 căței de usturoi curățați la 2 căni de apă clocotită. Lasă amestecul să fiarbă timp de 5 minute și strecoară. Adaugă 2 lingurițe de miere și puțină zeamă de lămâie, amestecă și bea încet. Dacă tusea ta este productivă, adaugă 2 picături de ulei de oregano (rețeta de mai sus) pentru a spori ingredientele active.

Sursă foto: Shutterstock

ATENTIE: Csid.ro ofera prin aceasta rubrica de intrebari si raspunsuri informatii despre sanatate, sfaturile avizate ale medicilor si specialistilor de aici au un scop informativ si nu pot inlocui consultul medical direct sau diagnosticul rezultat ca urmare a investigatiilor de specialitate. Va recomandam ca pe langa sfaturile si raspunsurile citite aici sa consultati direct pentru tratament sau diagnostic medicul dumneavoastra curent sau specialistii nostrii colaboratori.

Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”