Controlul tutunului între interdicție și reglementare

Reducerea riscurilor cauzate de tutun ar trebui să devină o strategie principală pentru protecția sănătății publice. Acesta este mesajul principal al celui de-al 7-lea Summit pentru Reducerea Daunelor Tutunului: Produse noi, Cercetare și Politică organizat de SCOHRE.
  • Publicat:
Controlul tutunului între interdicție și reglementare
Controlul tutunului între interdicție și reglementare

Reducerea riscurilor cauzate de tutun ar trebui să devină o strategie principală pentru protecția sănătății publice. Acesta este mesajul principal al celui de-al 7-lea Summit pentru Reducerea Daunelor Tutunului: Produse noi, Cercetare și Politică organizat de SCOHRE — Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Daunelor. Organizația își propune să stabilească o poziție unificată, puternică și pledează pentru ca OMS să adopte o abordare mai pragmatică, una care să se bazeze pe dovezile științifice emergente. Al 7-lea Summit Științific a reunit experți și participanți din 39 de țări din întreaga lume.

Unul dintre cele mai importante subiecte abordate pe parcursul evenimentului a fost discuția pe marginea cadrului politic pentru promovarea sănătății publice și reglementările asociate consumului de tutun.

Frontiera sănătății publice

Discuția moderată de David Sweanor intitulată „Interdicție sau reglementare – Unde este frontiera sănătății publice?” s-a concentrat pe dezbaterea în curs între interzicere și reglementare în sănătatea publică, în special în ceea ce privește controlul tutunului. Sweanor a evidențiat ineficiența istorică a interzicerii și rezultatele adverse ale acesteia. A fost astfel pregătit terenul pentru experții din diverse țări pentru a prezenta rezultatele reale ale interdicțiilor legate de alternativele cu risc scăzut la țigări și pentru a împărtăși perspectivele lor despre strategiile eficiente de reducere a fumatului.

Dr. Eugeniu Cotelea a evidențiat dificultățile și obstacolele întâmpinate în militarea pentru reducerea daunelor cauzate de tutun în Republica Moldova din cauza legilor restrictive și a opoziției din partea comunității medicale. El a vorbit despre legi restrictive care limitează libertatea de exprimare a medicilor.

Trista realitate este că aceste interdicții privind libertatea de exprimare sunt promovate la nivel global și sunt incredibil de protectoare pentru industria țigărilor, cred specialiștii. Aceste legi sunt prezente chiar și în țări precum Statele Unite. Nu este permisă promovarea unui produs cu risc redus – chiar dacă este absolut adevărat – decât dacă FDA o permite, dar procesul este îndelungat și greoi. Rezultatul este că unii oameni nu primesc informații corecte, a punctat Sweanor.

Provocări și inovații în controlul global al tutunului și reducerea efectelor nocive

Dr Fernando Fernandez-Bueno din Spania a prezentat noul plan de control al tutunului al țării și a pledat pentru strategii bazate pe știință și pentru reducerea efectelor nocive. Acesta se concentrează pe trei piloni cheie: știința, experiența internațională și consolidarea strategiilor de prevenire și încetare prin reducerea riscurilor.

Dna Maria Papaioannoy a abordat necesitatea unei noi abordări a controlului tutunului și a pledat pentru incluziune și inovare în reglementările pentru produsele cu nicotină mai sigure. Ea a subliniat provocările cu care se confruntă susținătorii și efectele negative ale legilor existente asupra eforturilor de reducere a efectelor nocive. Din păcate, a spus Papaioannoy, factorii politici nu caută în viitor și vor să oprească inovarea. Ea și-a anunțat scopul de a crea un nou act, Safer Nicotine Act, și a vorbit despre importanța acțiunii colective în atingerea acestui obiectiv.

Dr. Sudhanshu Patwardhan a subliniat necesitatea utilizării literaturii științifice pentru a ghida elaborarea politicilor și importanța înțelegerii nevoilor consumatorilor, în special în țările cu venituri mici și medii, unde consumul de tutun prezintă provocări semnificative. El a spus că frontiera sănătății publice trebuie să fie acolo unde sunt consumatorii.

Muazu Elazeh, jurnalist premiat din Nigeria, a abordat portretizarea negativă a mass-media pe tema reducerii riscurilor și a detaliat rolul critic al jurnaliștilor de a asigura consumatorului informații bazate pe știință și protecția publicului împotriva dezinformării sau lipsei de informații.

Profesorul Sharifa Ezat Wan Puteh a prezentat rezultate din Malaezia, una dintre țările care au reușit să reducă considerabil ratele de fumat în ultimii ani. Educația, stabilirea unui cadru legal eficient și aplicarea legii au fost factorii cheie de succes. Din păcate, Malaezia are un procent mare de țigări ilegale, iar Reducerea Daunelor Tutunului nu este încă bine primită, deși NRT-urile sunt disponibile pe bază de rețetă.

Piotr Karniej a subliniat necesitatea de a investi cât mai devreme în educația pentru sănătate la școlari. „Avem nevoie de mulți, mulți educatori pentru sănătate”, a subliniat el. Oamenii trebuie să fie informați despre pericolele pentru sănătate ale fumatului înainte de a deveni dependenți, dar trebuie să aibă și alte opțiuni dacă nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News