Când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică, oamenii plătesc cu viața. Acesta este avertismentul dur al experților care au participat recent la o discuție online găzduită de publicația italiană de cultură și politică Formiche, citată de EuReporter. Există peste un miliard de fumători de țigări în lume și, dacă vor continua să fumeze, scrie aceasta, jumătate dintre ei vor muri. Așa că este vital să adoptăm cele mai eficiente metode pentru a-i determina să renunțe la fumat, mai titrează publicația citată.
Produsele cu nicotină fără ardere, precum cele pentru vapat, sunt cu 90% mai sigure decât fumatul și s-au dovedit extrem de eficiente în a-i ajuta pe fumători să renunțe la un obicei care ar putea să-i omoare. Nicotina dă dependență, într-adevăr, dar fumul este cel care ucide și, cu toate acestea, singurul produs cu nicotină pe care Organizația Mondială a Sănătății nu încearcă în prezent să-l interzică sunt țigările, a subliniat, în cadrul discuției citate, dr. Anders Milton, președintele Comisiei pentru Snus din Suedia.
Snus-ul este un produs din tutun comercializat în Suedia care nu se aprinde, ci pur și simplu se pune sub buză, eliberând astfel nicotină. Acesta a jucat un rol major în reducerea consumului de țigări în Suedia, la mai puțin de 5% din populație, altfel fiind interzis în toată Uniunea Europeană. Suedia și-a asigurat exceptarea de la această interdicție când a aderat la UE, o organizație care în mod uzual preferă să fie lider mondial în stabilirea standardelor, doar că în politica privind tutunul preferă să urmeze linia stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.
Birocrații OMS recurg la „argumente fără sens”, potrivit dr. Riccardo Polosa, profesor de Medicină Internă la Universitatea din Catania și fondator al CoEHAR, Centrul de Cercetare pentru Reducerea Efectelor Fumatului. Potrivit sursei citate, Polosa consideră că dezvoltarea produselor care nu ard tutunul înseamnă că lumea are acum o soluție la problema eradicării fumatului.
Principiile generale au fost transformate în dogmă, a argumentat și profesorul David Sweanor, președintele Consiliului consultativ al Centrului pentru Dreptul Sănătății, Politică și Etică al Universității din Ottawa. Iar rezultatele sunt dezastruoase. Oameni prost informați s-au întâlnit în spatele ușilor închise și au trasat reglementări fără a evalua în vreun fel eficiența acestor produse. În tot acest proces, Organizația Mondială a Sănătății și-a manifestat dezaprobarea și a subminat mesajele mai ample de sănătate publică, ignorând criticile și tratându-i pe cei care au negat dogma OMS drept eretici.
Pentru profesorul Sweanor, aceștia sunt genul de oameni care au dus la interzicerea în SUA a alcoolului în anii 1920 și la începutul anilor 1930, care nu a reușit să împiedice oamenii să bea, dar a creat o oportunitate masivă de afaceri pentru crima organizată. Un alt exemplu, mai recent, îl constituie opoziția față de accesul femeilor la contracepție, o altă încercare de a impune o viziune morală.
Dr. Riccardo Polosa a adăugat că unele țări din afara UE se opun totuși tendinței, Japonia, Marea Britanie, Norvegia și Islanda poziționând produsele alternative cu nicotină ca parte a strategiilor de reducere a incidenței fumatului. La fel și Suedia care, prin renunțarea la regulile UE, se caracterizează prin ceea ce Georgio Rutelli, editorul Formiche, descrie drept „surditate” la Bruxelles.
Acest refuz de a asculta chiar și de cei ale căror vieți se presupune că încearcă să le salveze îi face pe oameni să-și piardă încrederea în autorități, a spus David Sweamer. Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să se întrebe cum ar putea deveni credibilă, iar dogma și secretul trebuie lăsate deoparte, mai notează EuReporter.
Interzicerea alternativelor la fumat înseamnă să privești intenționat în altă parte, favorizând astfel un status quo dominat de fumat și care încurajează comerțul ilicit, conchide analiza.