Un frizer robot tunde un bărbat care stă relaxat pe un scaun, pompieri îmbrăcați în costume de zbor extraordinar de agile coboară pe o flacără, o persoană dă comenzi unui robot de curățenie cu brațe multiple care mătură harnic podeaua. Toate acestea sună, poate, ca visele unui miliardar din Silicon Valley, dar originile lor se află într-un trecut destul de îndepărtat.
În 1899, ilustratorul francez Jean-Marc Côté descria, modul în care 100 de ani de progrese științifice ar putea modela viitorul printr-o serie de cartonașe intitulată „En L’An 2000” („În anul 2000”). De la cursele subacvatice de cai de mare la un croitor mecanic care livrează costume la comandă, este corect să spunem că unele predicții sună ceva mai veridic decât altele. În zilele noastre, tehnologia de scanare corporală 3D poate lua mii de măsurători precise pentru o pereche de blugi în câteva secunde. Timp de zeci de ani, scriitorii și oamenii de știință au încercat să găsească modalități de a măsura ritmul rapid al accelerației tehnologice.
Cel mai elogiat dintre aceste repere este Legea lui Moore, care prezice că numărul de tranzistori dintr-un cip de computer se va dubla, probabil, la fiecare doi ani. Ilustratele lui Côté au fost găsite inițial în pachetele de țigări, ceea ce este destul de potrivit, întrucât industria tutunului a îmbrățișat tehnologia cu entuziasm.
Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător este să renunțe complet la tutun și la nicotină. Cu toate acestea, adulții care nu se lasă ar putea fi interesați să exploreze știința și inovația din spatele alternativelor fără fum. Astfel, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă și pliculețele cu nicotină, deși creează dependență și nu sunt lipsite de riscuri, reprezintă o alternativă mai bună pentru adulții care altfel ar continua să fumeze.
Există o diferență fundamentală – țigările ard tutunul la temperaturi foarte ridicate, în timp ce produsele fără fum doar îl încălzesc. Poate că nu știți, dar fumul conține peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind nocive sau potențial nocive, precum și cauza principală a bolilor asociate cu fumatul. Dacă eliminăm arderea și fumul care rezultă în urma acesteia, nivelurile de substanțe chimice nocive pot fi reduse semnificativ în comparație cu țigările.
Cel mai interesant aspect referitor la tehnologia fără fum este ritmul extrem de rapid în care evoluează categoria. Așa cum te aștepți să vezi o nouă gamă de telefoane mobile în fiecare an, progresele științei permit evoluția continuă a alternativelor inovatoare fără fum. Nimeni nu știe ce va aduce viitorul, mâine sau peste o sută de ani, dar există speranța că aceste inovații ne vor îndrepta către un viitor complet fără fum. Cine știe, poate că, într-un viitor nu prea îndepărtat, vom privi înapoi spre țigări în același mod în care ne uităm azi la aparatele de fotografiat cu burduf. Ca la un anacronism bizar pe care l-am lăsat cu plăcere în urmă.