ADN viral hepatita B (cantitativ)

Informatii generale

Desi sunt disponibile vaccinuri eficiente, infectia cu virusul hepatitei B continua sa ramana o problema grava de sanatate publica.

Peste 2 miliarde de persoane din intreaga lume prezinta dovada serologica a infectiei HBV (in antecedente sau curenta), dintre care 350-400 milioane sunt in stadiul de infectie cronica. Hepatita cronica cu virus B reprezinta a 10-a cauza de mortalitate, iar aproximativ 320.000 persoane mor anual datorita carcinomului hepatic asociat cu infectia HBV.

Au fost raportate 8 genotipuri HBV (notate cu majuscule de la A la H), avand distributii geografice diferite8.

Markerii serologici sunt folositi adesea ca indicatori de diagnostic si/sau prognostic ai infectiei HBV acute sau cronice. Dintre acestia, AgHBe reprezinta un marker de infectiozitate si un indicator al replicarii virale active, asociat cu boala hepatica progresiva2. Totusi, existenta unor tulpini virale care fie produc AgHBe dar acesta nu este detectabil in ser, fie si-au pierdut capacitatea de a produce AgHBe chiar in prezenta unei infectii active, limiteaza utilitatea clinica a acestui marker5.

Cea mai eficienta si directa metoda, cu valoare prognostica in evolutia infectiilor acute sau cronice, este detectarea cantitativa a ADN-ului HBV din plasma, prin tehnologia PCR. In plus, aceasta metoda permite depistarea ADN-HBV in cazurile de hepatita cronica B cu markeri serologici negativi.

Determinarea viremiei este utila de asemenea pentru monitorizarea eficientei terapiei antivirale. Studiile au demonstrat ca o scadere rapida si sustinuta a nivelului ADN-HBV la pacientii aflati sub tratament cu α-interferon, lamivudina, adefovir sau dipivoxil reprezinta un factor predictiv pentru un raspuns terapeutic favorabil. Pe de alta parte, monitorizarea viremiei poate avea valoare predictiva in ceea ce priveste dezvoltarea rezistentei la lamivudina7.

Recoltarea

Specimen recoltat – sange venos7.

Recipient de recoltare – vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant7.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul7

Cauze de respingere a probei – folosirea heparinei ca anticoagulant7.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa plasma in maxim 1 zi de la recoltare prin centrifugare la 800-1600 x g timp de 20 de minute la temperatura camerei, apoi se transfera intr-o eprubeta de polipropilen (sunt necesari min. 2mL de plasma) 7.

Stabilitate proba – plasma separata poate fi pastrata timp de 72 de ore la temperatura camerei, 7 zile la 2-8°C sau cel putin 6 saptamani congelata la  -80°C. Probele pot fi congelate/decongelate de maximum cinci ori fara pierderea ADN-ului VHB7.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda Real-time PCR (TaqMan): reactie de polimerizare in lant cu detectie in timp real a produsului PCR  acumulat, prin masurarea fluorescentei emise.

Mentiune: procesarea probelor se face automat7.

Factor de conversie:  HBV-DNA (UI/mL) x5.82 = HBV-DNA (copii/mL).

Valori de referinta – ADN-HBV nedetectabil; limita de detectie a metodei in domeniul de linearitate este de 20 UI/mL; sensibilitatea analitica: 9 UI/mL. Un rezultat «nedetectabil» semnifica faptul ca este vorba fie de o viremie foarte scazuta (sub limita de cuantificare), fie de o viremie absenta7.

Interpretarea rezultatelor

•Nivelul viremiei poate fi corelat cu markerii serologici, biochimici si cu rezultatele biopsiei hepatice, pentru a indica faza infectiei cronice HBV1:

Faza infectiei

Status AgHBe

Nivelul ADN-HBV (copii/mL)

Nivelul ALT

Examen histologic

Faza de toleranta imuna

AgHBe (+)

Crescut (>105)

Normal

Normal sau inflamatie minima

Faza de activitate imuna (hepatita cronica)

AgHBe(+)

sau antiHBe (+)

Crescut (>105)

Crescut

Inflamatie cronica

Faza non-replicativa (purtator inactiv de AgHBs)

AgHBe (-)

Anti-Hbe (+)

Scazut (<105)

Normal

Normal sau inflamatie minima

Observatie: Deoarece in urma unor studii prospective s-a constatat prezenta afectarii hepatice la un grup de pacienti cu viremie scazuta (<105 copii/mL, incadrati in stadiul de purtator inactiv) s-a propus ca la pacientii cu hepatita cronica HBV AgHBe (-) cut-off-ul ADN-HBV pentru inflamatia hepatica sa se reduca de la 105 copii/mL la 3×104 copii/mL. Acest nou cut-off are o sensibilitate de 93%, iar toate persoanele cu infectie VHB inactiva au nivelul ADN-HBV sub 3×104 copii/mL4.

•Nivelurile inalte de ADN-HBV se asociaza cu un risc crescut de carcinom hepatocelular6.

•Una din tintele tratamentului antiviral este obtinerea raspunsului virusologic definit prin scaderea ADN-HBV sub 105 copii/mL3.

Limite si interferente

Acest tip de test a fost validat doar pentru plasma recoltata pe EDTA. Analiza altor tipuri de probe poate duce la rezultate fals pozitive sau fals negative. Heparina inhiba metoda PCR7.

Bibliografie

1 BJ McMahon. Phases of Chronic Hepatitis B. In Semin Liv Dis 2004; 24: 17-21.

2. C. Niederau et al. Long-term follow-up of HBeAg positive patients treated with interferon alfa for chronic hepatitis. in New England Journal of Medicine 1996; 334: 1422-1427.

3. EASL International Consensus Conference on Hepatitis B. in J Hepatol 2003; 38: 533-540.

4. E.K. Manesis et al. HBV-DNA in HbeAg-negative CHB. in Am J Gastroenterol 2003; 98 :2261- 2267.

5. J.L. Brown et al. The clinical significance of molecular variation within the hepatitis B genome. in Hepatology, 1992; 15:144-148.

6. K.Ohata et al. Hepatocellular carcinoma in HBV-infection. in J Gastroenterol Hepatol 2004; 19: 670-675.

7. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2006. Ref TypeCatalog.

8. World Health Organization. Hepatitis B. WHO Fact Sheet 204 (revised October 2000).

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”