Amilaza urinara

Informatii generale

Amilaza urinara creste intotdeauna in paralel cu valoarea amilazemiei. In pancreatita acuta amilaza urinara creste dupa 6-10 ore de la cresterea amilazei serice si se mentine crescuta mai mult timp decat aceasta. In plus, amilaza urinara poate fi crescuta cand amilaza serica este in limite normale si invers, amilaza serica poate fi crescuta cu amilaza urinara normala.

Cresterea amilazei serice asociata cu niveluri scazute ale amilazei urinare se intalneste in insuficienta renala si in macroamilazemie.

Pentru screening-ul macroamilazemiei poate fi utilizat raportul clearance amilaza/clearance creatinina (amilaza urinara/amilaza serica) x (creatinina serica/creatinina urinara) x 100. In mod normal acest raport este 1-4%. In macroamilazemie raportul este <1%, in timp ce in insuficienta renala se inregistreaza o valoare usor crescuta (pana la 5.7%). Raportul poate atinge valori >10% in pancreatita acuta, dar utilitatea sa in diagnosticul acesteia este controversat1;2.

Recomandari pentru determinarea amilazei urinare

• diferentierea pancreatitei acute de alte cauze de abdomen acut; diagnosticul pseudochistului de pancreas (amilaza urinara persista mai multe saptamani dupa normalizarea amilazei serice)4.

Recoltarea

Pregatire pacient – nu este necesara o pregatire speciala3.

Specimen recoltat – proba recomandata este urina de 2 ore: pacientul urineaza la ora 8 si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat toate emisiunile de urina de pana la ora 10 (inclusiv emisiunea finala de la ora 10); vasul de recoltare se tine la 2-8°C pana in momentul lucrului; pH-ul trebuie ajustat >7.0; nu se folosesc conservanti; pentru raportul clearance amilaza/clearance creatinina se obtine o proba de urina spontana in acelasi timp cu o proba de sange venos1;2;3.

Recipient de recoltare – recipient de plastic pentru urina3.

Cantitate recoltata – toata urina din 2 ore3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se omogenizeaza urina prin agitare, apoi se centrifugheaza o parte din aceasta; se utilizeaza in lucru supernatantul clar; se pastreaza supernatantul la 2-8°C pana in momentul lucrului, care trebuie obligatoriu sa fie in ziua respectiva; in nici un caz nu se congeleaza supernatantul pentru stocare3.

Metoda

Metoda – spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)3.

Valori de referinta – <460 U/L3.

Factor de conversie: U/L x 0.0167 = µkat/L.

Limita de detectie – 3U/L (0.05 µkat/L)3.

Limite si interferente

• Medicamente: vezi AMILAZA SERICA1.

• Interferente analitice: pH-ul acid scade amilaza urinara.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Effects of the Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 1224.

2. Jacques Wallach. Afectiuni hepatobiliare si pancreatice. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor tMedicale, Romania, 7 ed. 2001, 346-348.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Amylase, Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”