Deficitul selectiv de imunoglobulina A este de 10-15 ori mai frecvent intalnit la pacientii cu boala celiaca decat la subiectii sanatosi.
Daca metodele serologice utilizate in diagnosticul bolii celiace se limiteaza la detectia izotipurilor IgA ale anticorpilor, pacientii cu deficit de IgA vor avea reactii fals negative. Pentru a preveni rezultatele fals negative este necesara determinarea anticorpilor de tip IgG3.
Anticorpii anti-endomisium IgG prezinta titruri semnificativ crescute la pacientii cu boala celiaca care asociaza deficit selectiv de IgA². Pot fi utilizati atat pentru diagnostic cat si pentru monitorizarea compliantei la dieta fara gluten3.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1.
Specimen recoltat – sange venos1.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.
Volum proba – minim 0.5 mL ser1.
Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.
Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20 °C1.
Metoda – imunofluorescenta indirecta1.
Valori de referinta1- EMA IgG : Titru < 1/ 10.
Interpretarea rezultatelor
Un titru crescut al anticorpilor anti-endomisium IgG la un pacient cu deficit de imunoglobulina A, sustine diagnosticul de boala celiaca, insa acesta trebuie confirmat prin biopsia mucoasei intestinale3.
1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
2. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Endomysial (EMA) Antibody IgG. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
3. V. Kumar, M. Jarzabek-Chorzelska, J. Sulej, Krystyna Karnewska, T. Farrell, S. Jablonska Celiac Disease and Immunoglobulin A Deficiency: How Effective Are the Serological Methods of Diagnosis? Clin Diagn Lab Immunol. 2002 November; 9(6): 1295–1300.
Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.