Anticorpi anti-fibra musculara striata (anti-striationali)

Informatii generale

Sinonime – anticorpi anti-muschi scheletic; anticorpi anti-striationali1;3;4.

Miastenia gravis este o afectiune neuromusculara caracterizata clinic prin slabiciune musculara si fatigabilitate iar paraclinic prin prezenta anticorpilor anti-receptori pentru acetilcolina. La unii pacienti, mai ales cei la care asociaza si  timom, se intalnesc anticorpi indreptati impotriva elementelor contractile ale muschilor scheletici (anticorpi anti-striationali)3.
 

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-fibra musculara striata

-diagnosticul timomului, mai ales la pacientii sub 45 ani care asociaza miastenia gravis; au o valoare predictiva mai buna cand se determina in paralel cu anticorpii anti-receptori pentru acetilcolina;

-diagnosticul miasteniei gravis la pacienti peste 45 ani, mai ales cand anticorpii anti-receptori pentru acetilcolina sunt negativi;

-determinarile seriale sunt utile in monitorizarea eficientei tratamentului imunosupresor si a timectomiei la pacientii cu miastenia gravis1;3;4.

Recoltarea

Pregatire pacient – nu necesita o pregatire speciala1.

Specimen recoltat – sange venos1,2,3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic2; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei

• serul lipemic sau hemolizat nu influenteaza rezultatele3;

• specimen expus la temperatura ridicata1;

• specimen contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la temperatura camerei,  14 zile 2-8°C; doua luni la -20°C1,2. Nu decongelati/recongelati1.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – imunofluorescenta indirecta1.

Valori de referinta – Titru < 1/51.

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii anti-fibra musculara striata se detecteaza la aproximativ 30% dintre pacientii cu miastenia gravis si la 74% din pacientii cu timom asociat miasteniei gravis.

Acestia mai pot fi intalniti si in alte conditii clinice:

-la 19% din pacientii cu timom fara miastenie gravis evidenta clinic;

-la 25% din pacientii cu artrita reumatoida tratati cu D penicilamina si 4% din cei netratati;

-la 5% din pacientii cu miastenie Lambert-Eaton si/sau cancer pulmonar cu celule mici;

-la unii pacienti cu rejet de grefa posttransplant medular;

-la <1% din indivizii sanatosi.

Mentinerea sau cresterea titrului de anticorpi dupa timectomie este un indicator al recurentei tumorale2;3.

Limite si interferente

Un rezultat negativ nu exclude prezenta timomului (20% din pacientii cu timom nu au anticorpi anti-fibra musculara striata)3.

Sursa articol:
Synevo

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Striational Antibodies, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

3. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Striational (Striated Muscle) Antibodies. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

4. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus Organ-Specific Autoimune Diseases. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007- pg 959

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”