Anticorpi anti-insulina

Informatii generale

Patogeneza diabetului zaharat insulino-dependent este caracterizata printr-o lunga perioada subclinica in care autoanticorpii circulanti fata de antigenele tisulare sunt asociati cu evolutia bolii in celulele pancreatice. In istoria naturala a diabetului zaharat, distrugerea celulelor beta poate fi vazuta ca trecand prin 5 faze:

1. predispozitie genetica;
2. pozitivarea autoanticorpilor;
3. raspuns anormal al insulinei la testul de toleranta la glucoza i.v.;
4. test patologic de toleranta la glucoza administrata oral;
5. diabet clinic manifest.

Majoritatea cazurilor de diabet tip 1 apare sporadic, in absenta unui istoric familial pozitiv. Concordanta pentru diabetul de tip 1 la gemenii identici este intre 30% si 50%. De aceea se considera ca factorii de mediu joaca rol important in dezvoltarea diabetului, avand o actiune de declansare a procesului autoimun6.

Dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1 autoimun este insotita de aparitia anticorpilor fata de o varietate de antigene ale celulelor insulare pancreatice, inclusiv insulina1. La copiii diabetici acestia se gasesc in proportie de 50-70%, pe cand la pacientii adulti doar intr-un procent de 20-30%3. Odata ce diabetul devine clinic manifest, nivelul anticorpilor anti-insulina scade la titruri joase pana la nedetectabil.

Pe de alta parte, tratamentul diabetului zaharat presupune aproape in mod invariabil (tipul 1) sau frecvent (tipul 2) administrarea insulinei. Anticorpi IgG pot aparea si fata de insulina administrata, desi folosirea aproape exclusiva a insulinei umane recombinate face ca acest lucru sa se intample mai rar decat in trecut cand era folosita insulina de origine animala. La acesti pacienti, o parte din insulina injectata este legata de anticorpi si devine biologic neutilizata. In consecinta este nevoie de doze mari de insulina datorita acestei rezistente induse de anticorpi2.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti- insulina

– evaluarea riscului dezvoltarii unui diabet zaharat tip 1 la pacientii predispusi genetic;
– diagnosticul diferential intre diabetul de tip 1 si de tip 2;
– evaluarea diabeticilor cu rezistenta la insulina.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) – minim 7 ore4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat4.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati4.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – radioimunologica (RIA )4.

Valori de referinta  –  <1 U/mL4.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat pozitiv indica dezvoltarea autoimuna primara de anticorpi anti-insulina sau secundara datorata administrarii indelungate a insulinei. La pacientii predispusi genetic la diabet zaharat (istoric familial de diabet zaharat sau HLA predispozant) detectia diferitilor autoanticorpi, inclusiv anticorpi anti-insulina, constituie un indicator de dezvoltare in viitor a unui diabet tip 12.

Limite si interferente

Testul nu este recomandat pacientilor care au primit recent radioizotopi in scop terapeutic sau diagnostic,datorita interferentelor posibile. O recomandare privind perioada de timp necesara inaintea recoltarii nu se poate face, aceasta depinzand de izotop, de doza si de pacient2.

Bibliografie

1. J.Seissler,W. A.ScherbaumDGKL.e.V.Arbeitgruppe:Autoimmundiagnostik-Diabetesmellitus www.dgkl.de/autoimmundiagnostik/diabetes

2. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides C-peptide www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication

3. W.A.Scherbaum-Fruherkennung des Typ 1 Diabetes www.diabetes-deutschland.de.

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Insulin Autoantibodies (IAA). www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

6. William E. Winter,Neil Harris,Desmond Schatz-Immunological Markers in the Diagnosis and Prediction of Autoimmune Type 1 a Diabetes in Clinical Diabetes, 20/2002, 183-191.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”