Anticorpii anti-LKM1 (liver-kidney microsome) sunt indreptati impotriva antigenelor microzomale hepatice si renale si reprezinta un marker serologic pentru hepatita cronica autoimuna tip 24.
Aceasta forma de hepatita autoimuna debuteaza de obicei in copilarie, fiind caracteristica grupei de varsta 2-14 ani. Se constata o afectare predominanta a sexului feminin. Prezenta anticorpilor se asociaza cu o evolutie mai severa a bolii3.
Epitopul principal pentru anti-LKM1 este reprezentat de complexul enzimatic P450.
Acesti anticorpi mai pot aparea in hepatita cronica cu virus C in aproximativ 8% din cazuri. Prezenta lor in hepatita virala indica un proces de autoimunitate indus de virus. Tratamentul cu interferon la acesti pacienti trebuie atent monitorizat, deoarece exista pericolul exarcerbarii bolii1;4.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)4
Specimen recoltat – sange venos2
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.
Volum proba – minim 0.5 mL ser1.
Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.
Stabilitate proba – serul separat este stabil timp indelungat la -20 °C1.
Metoda – ELISA . Antigenul folosit este citocromul P4502
Valori de referinta
<3 U/mL : negativ
3-5 U/mL : echivoc
>5 U/mL: pozitiv2
Un rezultat negativ nu exclude existenta hepatitei autoimune3.
1. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 ed. 2004, 594.
2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
3. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Liver-Kidney Microsomal (LKM) Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
4. Ulrich Treichel, Guido Gerken, Karl-Hermann Meyer. Autoantibodies in Chronic Hepatitis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 835-837.
Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.