Anticorpi anti-MuSK

Informatii generale

Miastenia gravis este o afectiune neuromusculara caracterizata prin asocierea de slabiciune musculara, fatigabilitate si prezenta anticorpilor anti-receptori pentru acetilcolina. Acesti anticorpi sunt prezenti doar la 80-90% dintre pacientii cu miastenia gravis generalizata, restul fiind “sero-negativi”(acesti pacienti nu prezinta nici hipertofia timusului). Recent s-a descris prezenta unor anticorpi anti-receptori pentru tirozinkinaza specific musculara (anticorpi anti-MuSK) care pot fi prezenti (in functie de studii)  la 38-47% din pacientii cu miastenia gravis sero-negativa.

Tirozinkinaza musculara reprezinta un constituent membranar indispensabil pentru realizarea jonctiunii musculare. Se considera ca in miastenia oculara nu apar anticorpii anti MuSK. Prezenta lor, citata de unele studii si in miastenia oculara, se pare ca s-ar datora unui stadiu precoce de diagnostic al unei miastenii generalizate care apare mai tardiv dupa debutul ocular.

Se considera ca miastenia  cu anticorpi anti-MuSK  este o forma relativ mai grava de miastenie, care necesita un tratament mai agresiv, bazat pe imunosupresoare si plasmafereza (timectomia este controversata si se pare ca nu aduce beneficii reale)2.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-MuSK

-diagnosticul  si prognosticul miasteniei gravis generalizate sero-negative;

-monitorizarea tratamentului miasteniei gravis sero-negative2.

Recoltarea

Pregatire pacient – cu 48 ore inainte de recoltare se evita administrarea de miorelaxante sau efectuarea unei anestezii generale2.

Specimen recoltat – sange venos1,3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic2; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 2 mL ser1.

Cauze de respingere a probei

• specimen expus la temperatura ridicata1;

• specimen contaminat bacterian1

• proba recoltata pe anticoagulant sau contaminata cu anticoagulant2

Stabilitate proba – serul separat este stabil 14 zile la 2-8°C; doua luni la -20°C 1,2. Nu decongelati/recongelati1.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – imunoenzimatica (EIA)1.

Valori de referinta – 0 – 0.5 nmol/L1.

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii anti-MuSK sunt prezenti in titru detectabil la aproximativ 35-45% din pacientii cu miastenia gravis generalizata  sero-negativa si lipsesc la cei  cu miastenia oculara..Titrul de anticorpi are tendinta de a fi mai mare la femei si se constata o corelatie intre nivelul anticorpilor si intensitatea slabiciunii musculare2.

Limite si interferente

Rezultate fals pozitive se pot obtine la pacientii care in ultimele 48 ore inaintea recoltarii au suferit o anestezie generala sau carora li s-au adminstrat relaxante musculare2.

Sursa articol:
Synevo

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

2. Carsss J.B.; Hunt C.H.;-Anti-MuSk “Myastenia Gravis Presenting with Purely Ocular Findings”- 2005 – American Medical Association

3. www.mayomedicallaboratories.com. Test Catalog: MuSK Antibodies. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”