Anticorpi-mitocondrii ( AMA )

Informatii generale

AMA sunt anticorpi fara specificitate de organ, indreptati impotriva unei lipoproteine din membrana interna a mitocondriei.

AMA reprezinta un marker serologic pentru ciroza biliara primitiva (prevalenta 90-96%), afectiune caracterizata prin distructia progresiva a cailor biliare interlobulare, cu inducerea colestazei si, in final, a cirozei hepatice. Aceasta boala apare predominant la femei, avand o predispozitie genetica4.

Antigenele mitocondriale recunoscute de AMA au fost clasificate in 9 subtipuri (M1-M9), M2 fiind subtipul cel mai strans asociat cu ciroza biliara primitiva (99% din pacienti) 1;3 .

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)2.

Specimen recoltat – sange venos2

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 4 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20 °C2.

Metoda

Metoda – ELISA. Reactivul folosit este antigenul mitocondrial M2 inalt purificat; sunt detectati anticorpi de tip IgG2.

Valori de referinta
< 12 AU/mL : negativ
12 – 18 AU/mL : echivoc
>18 U/mL: pozitiv

Un rezultat echivoc impune testarea unei noi probe peste 2-3 saptamani2.

Limite si interferente

Exista un procent foarte scazut de pacienti cu ciroza biliara primitiva care nu au anticorpi antimitocondriali.

AMA mai pot fi depistati ocazional si in alte boli hepatice: hepatita cronica activa, ciroza criptogena si la pacientii cu manifestari clinice de boala hepatica,dar fara modificari biochimice1;3.

De asemenea, AMA mai pot fi intalniti uneori in: LES, poliartrita reumatoida, afectiuni tiroidiene, anemie pernicioasa, boala Addison1.

Sursa articol:
Synevo

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, 7 ed. 2004, 593.

2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

3. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Mitochondrial (M2) Antibody. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication

4. Ulrich Treichel, Guido Gerken, Karl-Hermann Meyer. Autoantibodies in Chronic Hepatitis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 835-837.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”