CA 50

Informatii generale

Antigenul carbohidrat CA 50 (descris pentru prima data in 1983 de Lindholm si colab.) se gaseste in membrana unor celule unde este legat fie de lipide (sub forma unor gangliozide), fie  de proteine cu greutate moleculara mare (sub forma de glicoproteine)4.

Utilizat ca marker tumoral CA 50 nu are specificitate de organ, fiind constatate valori crescute in diferite tumori maligne, in special gastrointestinale. Spre deosebire de CA 19-9, valori crescute de CA 50 pot fi intalnite si in tumorile maligne ale pacientilor Lewis negativi (a caror celule nu pot sintetiza CA 19-9)1,4.

In aplicatiile clinice CA 50 are beneficii reduse pentru diagnostic, dar este foarte util in urmarirea pacientilor cu cancer pancreatic, avand sensibilitate si specificitate asemanatoare cu CA 19-9 ( 77% pentru CA 19-9 si 69% pentru CA 50)1,2.

In cancerul hepatic este comunicata o sensibilitate mai mare (55%) pentru CA 50 decat pentru CA 19-9 (9%)2.

Valori crescute ale CA 50 au fost intalnite si in carcinoamele endometriale2.

Recoltarea

Pregatire pacient­ – à jeun (pe nemancate) sau postprandial3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C3.

Volum proba – minim 1 mL ser3.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian3.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la temperatura camerei,  14 zile 2-8°C; doua luni la -20°C 1,2. Nu decongelati/recongelati3.

Metoda

Metoda – LIA (metoda imunochimica cu detectie prin luminescenta)3.

Valori de referinta – 0-25 U/mL3.

Limite si interferente

Valori moderat crescute de CA 50 au fost constatate si in afectiuni hepatobiliare benigne1;2.

Bibliografie

1. Bunworasate U, Voravud N; CA 50: a tumor marker for gastrointestinal malignancies. In Journal of the Medical Association of Thailand. 1995, 255-270.

2. Haglund C; Roberts PJ,Jalanko H, Kuusela P- Tumor markers CA 19-9 and CA 50 in digestiv tract malignancies. In Scandinavian Journal of Gastroenterology 1992, 169-174.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

4. Ulrika Harmenberg, Britta Wahren, Karl-Ludvig Wiechel. Tumor Markers Carbohydrate Antigens CA 19-9 and CA 50 and Carcinoebryonic Antigen in Pancreatic Cancer and Benign Disease of the Pancreatobiliary Tract .In Cancer Research 48/1988 1985-1988.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”