Creatinkinaza MB

Informatii generale

CK-MB este fractiunea miocardica a creatinkinazei asociata cu infarctul miocardic. Este utila pentru a estima marimea zonei de necroza1.

Recomandari pentru determinarea CK-MB

Pentru stabilirea valorilor bazale ale enzimei este necesara recoltarea probei pacientului la debutul bolii, dupa care se va repeta determinarea la un interval de 12, 24 si eventual 48 ore5;8.

CK-MB incepe sa creasca la 4-6 ore de la debutul infarctului, atingand un maximum la 15-20 ore dupa cum urmeaza: in IMA non-Q, cu ocluzie incompleta, valoarea maxima a CK-MB se inregistreaza  la 15 ore de la debut, iar in IMA cu unda Q, transmural, CK-MB atinge un varf la 17-20 ore de la debutul simptomelor5-7.

CK-MB nefiind eliberata numai din muschiul cardiac, ci si dupa exercitiu fizic sustinut sau in cadrul altor afectiuni, specificitatea sa pentru IMA este limitata. Calcularea fractiei CK-MB/CK adauga specificitate CK-MB pentru IMA la pacientii cu afectiuni  musculare concomitente, la care necroze miocardiace mici pot fi trecute cu vederea1;2;6;10.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun sau postprandial4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat4.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 2  zile la temperatura camerei; 7 zile la 4-8°C; 1 luna la -20°C4.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – spectrofotometrica (kinetica)4.

Valori de referinta – < 24U/L4.

Factor de conversie:U/L x 0.0167=mkat/L

Limita de detectie – 0.05mkat/L (3U/L)4.

Interpretarea rezultatelor
In general, exista o probabilitate crescuta de IMA atunci cand sunt indeplinite urmatoarele trei conditii:
1. CK-barbati >190U/L
    CK-femei >167 U/L
2. CK-MB >24 U/L
3. activitatea  CK-MB = 6-25% din activitatea CK-total4.

Diagnosticul de infarct miocardic nu trebuie sa se bazeze numai pe determinarea CK-MB; trebuie sa fie sustinut de date clinice si de alte investigatii de laborator (vezi fig.8.1.1)4.

Limite si interferente

O singura determinare a izoenzimei poate duce la confuzie de diagnostic, de aceea se recomanda determinarile seriale5.

Valori crescute de CK-MB au fost descrise la alergatorii de maraton, in absenta infarctului miocardic9.

Cresteri ale CK-MB sunt inregistrate si in alte conditii care afecteaza miocardul, cum ar fi miocarditele si unele forme de cardiomiopatii. De asemenea, cresteri ale acestei izoenzime mai pot aparea in rabdomioliza, distrofie musculara Duchenne, hipertermie maligna, polimiozita/dermatomiozita, boala mixta de tesut conjunctiv, mioglobinemie, borelioza, sindrom Reye si rareori in poliartrita reumatoida cu titruri crescute de factor reumatoid11. CK-MB nu prezinta cresteri si descresteri bruste in stari patologice non-IMA, asa cum o face in IMA1;3

Interferente analitice
Valorile trigliceridelor > 300 mg/dL pot determina scaderi >20% ale activitatii CK-MB5.

Fig.8.1.1  Dinamica activitatii enzimatice si a concentratiei unor proteine in infarctul miocardic.

Bibliografie

1. Adams JE, Abendschein Dr.Jaffe ASBiochemical markers of myocardial injury, 1993.

2. Apple FS (1992), Diagnostic markers for detection of acute myocardial infarction and reperfusion, In Laboratory Medicine

3. J Wallach. Afectiuni cardiovasculare. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Bucuresti, 7 ed. 2006, 164-166.

4. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Creatine Kinase (CK), MB. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication.

6. Lothar Thomas Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results, TH-Books, Frankfurt/Main, Germany 1998, 101-107.

7. Minodora Dobreanu. Biochimie clinica. Implicatii practice, 2006.

8. Rozenman Y, Gotsman MS (1994), The earliest diagnosis of acute myocardial infarction, In Annual Rev Med.

9. Seigel AJ, Silverman LM, Evans WJ (1983), Elevated Skeletal Muscle Creatinine Kinase MB Isoenzyme levels in Marathon Runners, In JAMA.

10. Wallach J.Afectiuni cardiovasculare. In Interpretarea testelor de diagnostic. VII ed. 2006, 164-166.

11. Wolf PL (1986), Common Causes of False-positive CK-MB. Test for Acute Myocardial Infarction, In Clin Lab Med.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”