Glucoza urinara

Informatii generale

Nivelul glicozuriei este un rezultat al filtrarii glomerulare si reabsorbtiei tubulare a glucozei6.

Recomandari pentru determinarea glucozei urinare – monitorizarea diabetului zaharat; strip urinar pozitiv pentru glucoza; defecte tubulare renale2;5;6.

Recoltarea

Pregatirea pacientului – nu este necesara o pregatire speciala4.

Specimen recoltat – urina din 24 ore; la ora 7 dimineata, pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 L toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare), urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aproximativ 100 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; proba se tine la 2-8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv4.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2- 8°C; utilizarea de conservanti (produc interferente)4;5.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 L si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore4.

Cantitatea recoltata – aproximativ 100 mL4.

Prelucrarea necesara dupa recoltare  – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C sau la -18°C4.

Stabilitate proba – cateva ore la 2-8°C; timp indelungat la -18°C4  .

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda spectrofotometrica (colorimetrica)4.

Valori de referinta – <  0,5g/24 ore4.

Limita de detectie – 2 mg/dl (0.11 mmol/l)

Interpretarea rezultatelor

Cresteri

Glicozurie hiperglicemica- • diabet zaharat, • sindrom Cushing, • acromegalie, • administrare de hormoni,

 • afectiuni hepatice si  pancreatice, • afectiuni SNC3.

Glicozurie de cauza  renala – • sindrom Fanconi, • tubulopatii toxice, • glomerulonefrita acuta, • sindrom nefrotic3

Glicozurie idiopatica3.

 

Limite si interferente

• Medicamente

Cresteri: acid nalidixic, acid ascorbic, carbamazepin, corticosteroizi, d-tiroxina, diuretice (acetazolamida, clortalidon, acid etacrinic, furosemid), intoxicatie cu plumb la copii, aspirina, captopril, cefaclor, cefalosporine, furazolidon, indometacin,  nitrofurantoin, norfloxacin, tetraciclina, teofilina1.

Scaderi: acid ascorbic, ampicilina, aspirina, diazepam, digoxin, furosemid, levodopa, tetraciclina, fenobarbital, insulina1.

Sursa articol:
Synevo

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 ed. 2004, 1188-1238.

2. Frances Fischbach. Urine Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 ed. 2004, 196-199.

3. Jacques Wallach. Urina. În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Ştiinţelor Medicale, România, 7 ed. 2001;121-150.

4. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2006. Ref Type: Catalog

5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Glucose, Quantitative, Urine. www.labcorp.com . 2006. Ref Type: Internet Communication

6. Lothar Thomas. Carbohydrate Metabolism. Glucose in urine and other body fluids. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Germany,1 ed. 1998, 138-139.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”