Helicobacter pylori Anticorpi IgG

Informatii generale

Helicobacter pylori este o bacterie Gram negativ, spiralata, flagelata, care se localizeaza in criptele mucoasei gastrice.
Infectia cu Helicobacter pylori este o cauza majora de gastrita cronica si ulcer peptic; de asemenea studiile epidemiologice efectuate in ultimii ani au confirmat asocierea infectiei persistente cu un risc crescut de aparitie a cancerului gastric.

In plus, aceasta bacterie este responsabila pentru majoritatea cazurilor de limfoame de tip MALT (forme de neoplazii hematologice, caracterizate prin proliferarea celulelor din tesutul limfoid asociat mucoasei digestive)2;5.

Epidemiologia infectiei cu Helicobacter pylori se caracterizeaza printr-o crestera lineara odata cu inaintarea in varsta in tarile occidentale, in schimb in celelalte tari europene, printre care si Romania, s-a constat ca infectia este destul de raspandita si in randul persoanelor foarte tinere (copii si adolescenti).

Principalul rezervor de infectie sunt indivizii H. pylori pozitivi, iar contactul interuman intrafamilial reprezinta cea mai importanta cale de transmitere, in principal in prima copilarie.

In tarile in curs de dezvoltare pot interveni si alte cai de transmitere, de exemplu prin intermediul apei1;2.
Infectia evolueaza in multe cazuri asimptomatic. Atunci cand se insoteste de manifestari clinice pacientii prezinta in mod obisnuit o simptomatologie de tip dispeptic cu: disconfort abdominal, dureri abdominale, greata, arsuri, regurgitatii, senzatie de plenitudine dupa mese1;3.

Depistarea anticorpilor H. pylori IgG reprezinta un instrument standard pentru investigarea epidemiologiei infectiei. Testul este util pentru screening-ul persoanelor asimptomatice din familiile pacientilor cu boli asociate infectiei H.pylori.

De asemenea, testele serologice pot fi utile in stabilirea cauzei unei gastrite cronice de tip B sau a unui ulcer gastric/duodenal2;5.

Recoltarea

Pregatire pacient – testele nu necesita o pregatire prealabila4.

Specimen recoltat – sange venos4.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare4.

Volum proba – minim 0.5 mL ser4.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat4.

Stabilitate proba – serul separat este stabil cateva ore la temperatura camerei 18-30ºC; 7 zile la 2-8ºC ; perioada mai indelungata la –20ºC.

Centrifugati specimenele decongelate si utilizati supernatantul. Evitati congelare/decongelare repetata4.

Metoda

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta4.

Valori de referinta – Anti-Helicobacter pylori IgG: <0.9 U/mL4.

Limite si interferente

Testarea anti Helicobacter pylori nu este utila decat in corelatie cu simptomele clinice si cu celelalte explorari de laborator efectuate la pacientul examinat4.

Un rezultat pozitiv indica fie o infectie curenta, fie o infectie in antecedente; din acest motiv testul serologic nu prezinta acuratete diagnostica la persoanele care au avut deja infectie. De asemenea testul nu poate fi folosit pentru controlul eficientei tratamentului, deoarece anticorpii pot persista pana la 3 ani, dupa o infectie2.

Pacientii cu infectie acuta in stadiu precoce pot sa nu prezinte nivele detectabile de anticorpi Ig G.4

Nu exista nici o corelatie intre titrul anticorpilor IgG si severitatea gastritei induse de Helicobacter pylori2.

La pacientii imunodeprimati rezultatele trebuie interpretate cu prudenta.

Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente4.

Bibliografie

1. Angela Sopa, Camelia Diaconu, Alice Balaceanu. Consideratii asupra rolului Helicobacter pylori in patologia digestiva. Medicina Moderna 11, 2005. Ref Type: Journal (Full)

2. Bernhard Lembcke.Gastrointestinal and Pancreatic Function. Helicobacter pylori infection. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 16-817.

3. Consensul de la Maastricht. Managementul infectiei cu Helicobacter pylori in practica medicului generalist. Stetoscop 18, 2003. Ref Type: Journal (Full)

4. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

5. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Helicobacter pylori Antibodies IgG. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

 

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”