HER-2/neu (oncoproteina)

Informatii generale

Oncogena HER-2/neu situata pe cromozomul 17 codifica sinteza unei proteine transmembranare cu greutate moleculara de 185 kDa ce face parte din familia receptorilor tirozin-kinazici. Acesti receptori prezinta omologie structurala si functionala cu receptorul pentru factorul de crestere epidermal. 2 din cei 4 membrii ai familiei, HER-1 si HER-2/neu, sunt frecvent asociati cu cancerul de san. Factorii de crestere care se leaga de receptorul HER-2 stimuleaza cresterea si diviziunea celulara. Amplificarea genei HER-2/neu determina acumularea receptorilor la nivelul suprafetei celulare si are ca rezultat diviziunea celulara continua.

Supraexpresia oncogenei HER-2/neu se intalneste in 25-30% din cancerele mamare precum si in cancerele ovariane, colorectale, pulmonare sau ale glandelor salivare.

Determinarea serica a HER-2/neu este mult mai utila ca marker de prognostic decat de diagnostic, deoarece numai 5-10% din pacientele cu cancer de san au la momentul stabilirii diagnosticului valori crescute ale oncoproteinei. Concentratiile ridicate ale HER-2/neu inregistrate inainte de inceperea tratamentului specific se asociaza cu o masa tumorala mare, cu invazia ganglionilor limfatici si cu un stadiu avansat. Valorile plasmatice pre- si post-tratament pot fi folosite in evaluarea raspunsului la chimioterapie, antagonisti hormonali, anticorpi monoclonali anti-HER-2/neu: trastuzumab (Herceptin), cunoscut fiind faptul ca un nivel scazut al oncoproteinei se asociaza cu un raspuns complet sau de lunga durata.

O data cu recunoasterea valorii sale predictive pentru prognostic si tratament, determinarea oncoproteinei HER-2/neu a dobandit importanta clinica in evaluarea pacientelor cu cancer mamar6;7;9.

Recomandari pentru determinarea HER-2/neu – monitorizarea pacientelor cu cancer mamar metastatic; evaluarea pacientilor cu alte tipuri de tumori (pulmonare, de prostata sau vezica urinara)6.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)5.

Specimen recoltat – sange venos5.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator5.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul5.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat5.

Stabilitate proba – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C5.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – ELISA5.
Valori de referinta – <15.2 μg/L2.
 

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele acestui test nu pot fi interpretate ca dovada certa a prezentei sau absentei bolii maligne, de aceea valoarea serica a Her-2-Neu ar trebui sa fie folosita ca parte a unei evaluari globale care sa includa teste clinice si paraclinice.

In cazurile de cancer mamar metastatic, 92% dintre pacientele care au nivele serice de Her-2-Neu >37µg/L sunt  HER-2 pozitive la examenul imunohistochimic, in timp ce doar 27% dintre paciente cu valori mai mici de 37µg/L prezinta celule tumorale HER-2 pozitive.

Monitorizarea valorilor circulante ale Her-2-Neu reprezinta un important instrument in evaluarea prognosticului, estimarea raspunsului la tratament, precum si detectarea precoce a progresiei bolii, in scopul interventiei in timp util cu un tratament adecvat1;2;7.

Cresterea serica a oncoproteinei HER-2/neu se coreleaza cu prezenta cancerului de prostata in stadiul metastatic si poate indica un risc crescut de deces la pacientii cu orhiectomie. Determinarea plasmatica a HER-2/neu este o alternativa minim invaziva de identificare a potentialilor candidati pentru tratamentul cu antiorpi monoclonali anti-HER-2/neu4.

Prezenta serica a oncoproteinei HER-2/neu in stadiul I al adenocarcinomului pulmonar poate prezice gradul de  agresivitate al tumorii. Recurentele tumorale timpurii au fost frecvent asociate cu excesul de HER-2/neu la acesti pacienti. Numeroase studii au aratat ca supraexpresia genei HER-2/neu se asociaza cu rezistenta multipla la medicamente, prognostic prost si supravietuire scurta, iar masurarea HER-2/neu ar trebui considerata un marker important pentru estimarea recurentelor si metastazarea precoce3.

Exprimarea oncogenei HER-2/neu se afla in relatie directa cu carcinomul de vezica urinara cu celule tranzitionale. Studii suplimentare efectuate pe o perioada mai lunga vor putea determina rolul Her-2-Neu ca factor de prognostic in acest tip de tumora8.

Bibliografie

1. ARUP Laboratories. Test Directory: HER-2/neu, Serum. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

2. Carney WP, Neumann R, Lipton A, Leitzel K, Ali S, Price CP.; Potential clinical utility of serum HER-2/neu oncoprotein concentrations in patients with breast cancer; Clin Chem. 2003;49(10):1579-98

3. Chih-Cheng Hsieh, MDa,b, Kuan-Chih Chow, PhDa, Huei-Jyh Fahn, MDa,b, Chun-Ming Tsai, MDb, Wing-Yin Li, MDa, Min-Hsiung Huang, MDa,b, Liang-Shun Wang, MDa; Prognostic significance of HER-2/neu overexpression in stage I adenocarcinoma of lung; Ann Thorac Surg 1998;66:1159-1163

4. I. OSMAN, M. MIKHAIL, B. SHUCH, M. CLUTE, C. CHELI, F. GHANI, R. THIEL, S. TANEJA SERUM LEVELS OF SHED HER2/NEU PROTEIN IN MEN WITH PROSTATE CANCER CORRELATE WITH DISEASE PROGRESSION The Journal of Urology, 2005, 174( 6), 2174-2177.

5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. HER-2/neu, Quantitative, ELISA. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

7. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories.Test Catalogs and Guides. HER-2/neu, Quantitative, www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

8. Mohammad Reza Jalali Nadoushan, Touraj Taheri, Neda Jouian, Farid Zaeri; Overexpression of HER-2/neu Oncogene and Transitional Cell Carcinoma of Bladder; Urology Journal 2007:4(3):151

9. Peng Lee, Matthew R. Pincus, Richard A. McPherson. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, Saunders-Elsevier, 21st Edition, 1361.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”