Insuficienta cardiaca cronica este un sindrom clinic produs prin alterarea functiei de pompa a inimii. Incidenta sa este in continua crestere atat in tarile din Europa cat si in Statele Unite ale Americii, constituind cauza cea mai frecventa de spitalizare a persoanelor varstnice.
Principalii factori etiologici ai disfunctiei ventriculare stangi sunt hipertensiunea arteriala si boala coronariana.
Diagnosticul de insuficienta cardiaca in stadiu precoce este greu de stabilit deoarece simptome cum ar fi dispneea, fatigabilitatea si edemele declive sunt destul de nespecifice. Diagnosticul devine si mai dificil la persoanele varstnice sau obeze.
Pentru stabilirea diagnosticului se recurge adesea la investigatii imagistice, ecografia cardiaca fiind cea mai folosita metoda.
Tinand cont de faptul ca este o boala progresiva, cu cat diagnosticul este stabilit mai precoce, cu atat mai mult se reduce riscul complicatiilor si al mortalitatii.
Din acest motiv, s-a simtit nevoia sa se depisteze markeri serici care sa se coreleze intr-un mod adecvat cu prognosticul bolii.
Semnificatia clinica a peptidelor natriuretice a fost de mult timp demonstrata. ANP (atrial natriuretic peptide) si BNP (brain natriuretic peptide), prin proprietatile lor natriuretice, diuretice cat si de antagonisti ai sistemului renina-angiotensina-aldosteron influenteaza balanta hidro-electrolitica din organism.
Pro-BNP este secretat predominant in ventricul ca raspuns la stres-ul parietal miocardic. Este clivat intr-o forma biologic activa – BNP – si intr-un fragment inactiv – NT-proBNP. Kit-ul pe care il folosim in laboratorul Synevo contine 2 anticorpi policlonali care recunosc epitopi localizati in portiunea NT-proBNP.
S-a constatat ca nivelurile serice ale BNP (si respectiv ale NT-proBNP) se coreleaza foarte bine cu severitatea disfunctiei ventriculare stangi, fiind astfel un marker cu valoare prognostica.
Pe buletinul final de analize va fi mentionat un cut-off clinic pentru insuficienta cardiaca de 125 pg/mL, care reprezinta nivelul decizional de identificare a persoanelor cu risc. Astfel NT-proBNP poate fi utilizat pentru:
-evitarea consultatiilor la cardiolog si a ecografiilor cardiace a pacientilor cu simptome sugestive, dar fara insuficienta cardiaca;
-evitarea tratamentului nenecesar in cazul pacientilor suspectati de insuficienta cardiaca dar avand o patologie non-cardiaca2,3.
De asemenea, acest marker poate fi folosit in monitorizarea si evaluarea eficientei tratamentului. Deoarece NT-proBNP este foarte stabil in probele de sange si nu sufera variatii diurne, acesta furnizeaza informatii clinice sigure si reproductibile in conditii de rutina. Terapia insuficientei cardiace condusa prin nivelurile NT-proBNP scade numarul total al evenimentelor cardiace si intarzie momentul aparitiei primului eveniment, in comparatie cu tratamentul intensiv condus pe baza semnelor si simptomelor clinice4.
In cazul pacientilor cu sindrom coronarian acut, evaluarea NT-proBNP la internare are rol predictiv asupra riscului de deces1.
De asemenea, sunt date care sustin ca acest marker ar mai putea fi util in evaluarea remodelarii vasculare2.
Pregatire pacient – nu este necesara o pregatire speciala2.
Specimen recoltat – sange venos2.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.
Volum proba – minim 0.5 mL ser2.
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat2.
Stabilitate proba – 3 zile la 20-25ºC; 6 zile la 2-8ºC; 12 luni la -20ºC2.
Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)2.
Valori de referinta – cut-off clinic pentru disfunctia cardiaca: 125 pg/mL2.
Limita de detectie – 5 pg/mL (0.6 pmol/L)2.
Interpretarea rezultatelor
Valori >125 pg/mL pot indica disfunctie cardiaca si un risc crescut de complicatii cardiace (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, moarte subita)2.
Valorile obtinute pentru NT-proBNP trebuie interpretate in corelatie cu datele clinice ale pacientului si alte investigatii paraclinice.
• Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
-tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de
la ultima administrare;
-titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu2.
1. James SK et al. NT proBNP and other Risk Markers for the Separate Prediction of Mortality and Subsequent Myocardial Infarction in Patients with Unstable Coronary Artery Disease. GUSTO IV Substudy. In Circulation 2003, 108:275-281.
2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
3. Mueller T, et al. Head-to-Head Comparison of the Diagnostic Utility of BNP and NT-proBNP in Symptomatic and Asymptomatic Structural Heart Disease. In Clin Chim Acta, 2004, 341:41-48.
4. Remme WJ, Swedberg K et al. The European Society of Cardiology Task force Report: Guidelines for the Diagnosis and Treatment of Chronic Heart failure. In European Heart Journal 2001, 22:1527-1560.
Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.