Receptorul solubil pentru IL2

Informatii generale

Receptorul pentru IL-2 detine un rol important in reglarea raspunsului imun. Prin legarea interleukinei-2 de acest receptor pe suprafata limfocitelor T, se transmit in interiorul celulelor o serie de semnale care au ca rezultat activarea si proliferarea limfocitelor.

Sunt generate astfel limfocitele T helper, T supresor si T citotoxic care mediaza reactiile imune.

Receptorul pentru IL-2 este un complex proteic membranar compus din 3 subunitati: α, β, γ. Exista trei forme celulare ale acestui receptor:
-un complex cu afinitate crescuta pentru interleukina-2 compus din toate cele trei subunitati α, β, γ;
-un complex cu afinitate intermediara compus din subunitatile β si γ;
-o forma cu afinitate scazuta reprezentata numai de subunitatea α1.

Subunitatea α prezinta o forma solubila care apare in ser in paralel cu cresterea expresiei celulare a receptorului. Cresterea nivelului seric al formei solubile se coreleaza astfel cu cresterea activitatii limfocitelor T si / sau B.

Niveluri crescute ale receptorului solubil pentru interleukina-2 pot fi intalnite in urmatoarele conditii clinice: sindromul imunodeficientei dobandite, boli autoimune, sarcoidoza, unele tipuri de limfoame si leucemii, rejetul de transplant2;3.

Recomandari pentru determinarea receptorului solubil pentru interleukina-2

-monitorizarea sarcoidozei, atat in formele pulmonare cat si in cele extrapulmonare  (marker seric al inflamatiei);
-limfoame maligne non-Hodgkin, limfoame nediferentiate (factor de prognostic pe termen lung)²;³.
-la pacientii HIV pozitivi (niveluri crescute ale receptorului sunt intalnite atat in faza asimptomatica cat si in fazele de limfadenopatie generalizata persistenta si simptomatica si pot fi corelate cu activitatea limfocitelor T)3.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1.

Cantitate recoltata – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat, icteric, lipemic sau contaminat bacterian; probe care nu au sosit la laborator congelate1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare cat mai repede dupa formarea completa a coagulului iar proba va fi imediat congelata la -20°C; probele recoltate in afara punctelor laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate1.

Stabilitate proba – serul este stabil 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – ELISA1.

Valori de referinta – < 710 U/mL1.

Interpretarea rezultatelor

Niveluri crescute ale marker-ului se intalnesc in:

-afectiuni hematologice maligne (limfoame, leucemia cu celule T, leucemia cu celule paroase) si se coreleaza cu cantitatea de celule tumorale si cu raspunsul la terapie2;3.

-boli autoimune (LES, vasculita autoimuna, colita ulcerativa) unde se coreleaza cu gradul de activitate a afectiunilor5.

-boli infectioase cu afectare severa a statusului imunologic (infectie HIV)2.

-sarcoidoza2;3.

 

Bibliografie

1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Interleukin-2 Soluble Receptor Alfa, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
3. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Interleukin-2 Receptor (IL-2R), ELISA. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

4. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus. Immunology and immunopathology. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 862.

5. Scandinavian Journal of Rheumatology vol 22, Issue 5, 1993, 215-219. Serum levels of soluble interleukin-2 receptor in pacients with SLE and systemic idiopathic vasculitis.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”