Vitamina C

Informatii generale

Sinonime – acidul ascorbic.

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila implicata in productia de hormoni suprarenalieni (glucocorticosteroizi), in metabolismul colagenului (promovand conversia tropocolagenului la colagen), al acidului folic, al anumitor neurotransmitatori (aminarea unor neuropeptide) si al tirozinei (degradarea oxidativa). De asemenea joaca un rol important in metabolismul lipidelor, vitaminelor, este un puternic agent antioxidant (activeaza detoxifierea enzimatica in ficat, neutralizeaza radicalii liberi si nitrozaminele cancerigene, asigura conservarea si restabilirea potentialului antioxidant al vitaminei E) si faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. In plus, vitamina C pare sa functioneze intr-o varietate de alte procese metabolice, in care rolul sau nu a fost bine caracterizat1;2;5.

Organismul uman nu are capacitatea de a sintetiza vitamina C, motiv pentru care depinde de sursele exogene de vitamina. Aportul nutritional zilnic recomandat variaza in functie de varsta si anumite conditii fiziologice, fiind de 30 –45 mg la copii, 50–60 mg la adulti si 70–90 mg in sarcina si in perioada de alaptare. Pentru fumatori este recomandat un aport mai mare de ordinul a 120 mg pe zi. Necesarul de vitamina C poate fi crescut de asemenea atunci cand persoanele se afla sub tratament cu aspirina, contraceptive orale, tetraciclina sau alte tipuri de medicamente1;2;4;5.

Principalele surse alimentare de vitamina C sunt legumele, fructele (portocale, lamai, coacaze negre, guava, kiwi, papaya, rosii, capsuni, cartofi, morcovi, ardei gras, broccoli, varza, spanac), laptele si unele tipuri de carne (stridii, rinichi, ficat, peste).

Carenta de vitamina C este rara in tarile in curs de dezvoltare si exceptionala in tarile industrializate si determina aparitia scorbutului.

Poate fi cauzat de un aport alimentar insuficient, malabsorbtie, cresterea necesitatilor sau eliminarea excesiva si apare de cele mai multe ori la persoanele varstnice, alcoolici, pacienti cu malabsorbtie cronica, cei hraniti parenteral (perfuzii nesuplimentate cu vitamina C), dializati, cei cu sindromul intestinului iritabil sau boala Wipple1;2.

Manifestarile clinice ale deficitului de acid ascorbic se instaleaza dupa 1–3 luni de privare (cand dispar depozitele) si includ: fatigabilitate, apatie, scadere ponderala, diaree, febra, anemie, dureri osteoarticulare, crampe musculare, edeme, gingivita, pierderea dintilor, hemoragii (gingivoragii, purpura si echimoze la nivelul extremitatilor inferioare, hemoragii intramusculare urmate de flebotromboze, hemoragii articulare, subperiostale, ale conjunctivei si ale nervului optic), papule perifoliculare hiperkeratozice cu afectarea firului de par, cicatrizare deficitara, tahipnee, apnee, iritabilitate, stare anxioasa sau chiar afectare psihica importanta.

Manifestarile hemoragice sunt cauzate de afectarea sintezei de colagen de la nivelul structurilor vasculare musculoscheletale, oftalmologice, cardiace si gastrointestinale1;2.

Anemia normocroma si normocitara se dezvolta la majoritatea pacientilor si este cauzata de sangerarile tisulare, deficiente coexistente, absorbtie alterata sau afectarea metabolismului fierului si al folatilor (vitamina C reduce fierul din forma ferica la cea feroasa si este necesara la convertirea acidului folic in metabolitul activ, acidul folinic).

Lasat netratat scorbutul progreseaza spre complicatii cu potential fatal: hemoragie cerebrala, hemopericard, convulsii, hipotensiune si chiar deces.

La sugari si copii, deficitul de acid ascorbic se caracterizeaza prin inflamatii dureroase epifizare (prin hemoragii la nivelul periostului) care determina copilul sa ia pozitia amfibiana cu hemiflexia coapselor si a genunchilor, aparitia “mataniilor costale”, purpura, echimoze, petesii, iar in absenta tratamentului adecvat survine decesul prin hemoragii intracerebrale, retrobulbare sau subarahnoidiene.

Manifestarile scorbutului se amelioreaza in cateva saptamani daca se administreaza adecvat vitamina C1;2.

Nivelul de toxicitate al vitaminei C nu a fost definit inca (caracterul toxic al vitaminei C nu a fost stabilit cu certitudine), insa valori >30 mg/L sunt sugestive pentru un aport excesiv. In plus, studii recente sugereaza ca hipervitaminoza C poate produce uricozurie, iar la persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza poate induce cresterea fragilitatii eritrocitelor5.

Recomandari pentru determinarea vitaminei C – evaluarea deficitului de vitamina C3;4;5.

Recoltarea

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate); se va evita consumul de alcool cu 24 ore inainte de recoltare3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer ce contine heparinat de litiu ca anticoagulant3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa plasma prin centrifugare, se congeleaza imediat si se acopera cu o folie de aluminiu in vederea protejarii de lumina; probele recoltate in afara laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate3.

Volum proba – 1mL plasma3.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat sau neprotejat fata de lumina3.

Stabilitate proba – plasma separata este stabila 1 luna la -20°C3.

Metoda si interpretarea rezultatelor

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)3.

Valori de referinta – 4.6-14.9 mg/L3.

Interpretarea rezultatelor

Valori serice <3 mg/L indica deficiente ale vitaminei C, iar o concentratie <0.2 mg/L sugereaza prezenta scorbutului.

Niveluri plasmatice scazute apar in malabsorbtie, alcoolism, sarcina, hipertiroidism, insuficienta renala si la fumatori5.

Limite si interferente

Dupa ingestia de acid ascorbic, valorile serice cresc rapid in 1-2 ore si ating o concentratia maxima dupa 3-6 ore de la consum.

Testarea persoanelor care utilizeaza suplimente vitaminice poate indica un nivel plasmatic mai ridicat de vitamina C5.

Bibliografie

1. Bradley S Buckler, Anjali Parish. Scurvy. www.emedicine.medscape.com, 2009. Ref Type: Internet Communication.

2. Jean D. Wilson. Deficitul si excesul de vitamine. In Harrison Principiile Medicinei Interne. Ed 2003, 523 – 532.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin C, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

5. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Ascorbic Acid, Plasma. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi Analize medicale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sauna cu ozon, aliatul pentru recuperarea fizică, problemele de piele și rejuvenare