10 beneficii potențiale ale turmericului pentru piele

  • Publicat:
10 beneficii potențiale ale turmericului pentru piele

De la shot-uri de imunitate cu ghimbir și până la produse de îngrijire a pielii, culoarea aurie a turmericului poate fi găsită în aproape orice raion al unui magazin de produse naturiste. Beneficiile potențiale ale turmericului includ îmbunătățirea memoriei și ameliorarea durerilor cauzate de osteoartrită. Dar ce beneficii ar putea avea pentru piele?

Beneficiile turmericului pentru piele

Turmericul, și mai precis compusul său bioactiv, curcumina, are „cel puțin unele dovezi care sugerează proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante,” explică dermatologul Daniel Friedmann pentru prevention.com Totuși, adaugă el, multe dintre afirmațiile aduse sunt bazate pe studii izolate cu un număr redus de participanți. Cu acest lucru în minte, iată cele mai importante potențiale beneficii ale turmericului.

Poate combate inflamația

În medicina tradițională asiatică, curcumina a fost folosită pentru a gestiona inflamațiile pielii asociate cu eczemele și dermatita atopică. Un studiu clinic a observat că utilizarea unei creme pe bază de extract de plante ce conține curcumină a ameliorat descuamarea, îngroșarea și mâncărimea pielii.

Cu toate acestea, Dr. Friedmann subliniază că, deoarece crema conținea mai multe ingrediente diferite, nu se poate ști cu siguranță că turmericul a fost responsabil pentru îmbunătățiri.

Poate ucide bacteriile care cauzează acnee și infecții

Până acum, cercetările nu au dovedit că turmericul are puteri singulare de vindecare a acneei. Cu toate acestea, un studiu a constatat că substanța activă din acesta, curcumina, tratată cu lumină albastră a ucis o bacterie care cauzează acnee. Un alt grup de studii a scos la iveală faptul că un gel care conținea atât curcumină, cât și acid lauric a luptat împotriva bacteriilor care cauzează acnee și a redus semnificativ comedoanele și inflamația la șobolani.

Într-un studiu separat, lumina albastră și curcumina s-au dovedit a fi un tratament eficient pentru infecțiile cutanate precum MRSA la șoareci.

Se pare că ajută la vindecarea psoriazisului

Se crede că tot curcumina tratează psoriazisul prin interferarea cu supraproducția de celule ale pielii care creează plăci solzoase de psoriazis. Într-un studiu mai vechi, 647 de persoane cu psoriazis au aplicat un gel de curcumină pe leziunile de psoriazis și, după 16 săptămâni, au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor. Simptomele au dispărut complet la 72,2% dintre participanți.

Poate reduce hiperpigmentarea și cicatricile

„Se crede că turmericul reduce producția de melanină în piele, luminând zonele hiperpigmentate din cauza deteriorării cauzate de razele UV sau a hiperpigmentării post-acnee,” spune dermatologul Dr. Deanne Mraz. Un studiu a raportat șase cazuri în care un gel hidro-alcoolic cu 12% curcumină a redus cicatricile la pacienții care au avut cancer de piele eliminat chirurgical.

Proprietățile sale antioxidante protejează pielea

Turmericul este „bogat în proprietăți antioxidante care protejează pielea de daunele oxidative,” explică Dr. Mraz. Mai specific, s-a constatat că tot curcumina luată oral contracarează daunele celulare cauzate de mediu și de boli. Asta înseamnă că ar putea deveni noul tău ingredient preferat în serumurile antioxidante, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i determina eficacitatea topică.

Ar putea contribui la vindecarea rănilor

Într-un studiu, aplicarea zilnică topică a curcuminei a accelerat vindecarea rănilor la mini porci iradiați. Se crede că face acest lucru prin îmbunătățirea sintezei de colagen, notează Dr. Mraz. Cercetătorii cred că aplicarea topică a curcuminei pare să aibă efecte mai pronunțate asupra vindecării rănilor comparativ cu administrarea orală, deoarece este mai biodisponibilă pe suprafața pielii.

Poate preveni liniile fine și ridurile

„Studiile arată că substanța activă din turmeric blochează enzima elastază, care inhibă capacitatea naturală a pielii de a produce elastină, o proteină cheie din pielea noastră responsabilă pentru tonusul său,” explică Dr. Mraz.

Un mic studiu clinic pe 28 de femei în jurul vârstei de 30 de ani a investigat utilizarea unui gel pe bază de plante care conține turmeric, rozmarin și gotu kola și a constatat că a dus la o îmbunătățire semnificativă a fermității pielii și a autoevaluărilor generale ale subiectelor după patru săptămâni de utilizare zilnică.

Poate atenua cearcănele

Dr. Mraz spune că tot curcumina este cea care susține o circulație sanguină sănătoasă, „ceea ce poate îmbunătăți aspectul cearcănelor și umflăturilor de sub ochi.” Cu toate acestea, cercetările privind beneficiile sale circulatorii sunt preliminare și au fost testate pe versiuni de suplimente orale ale plantei.

Poate stimula creșterea părului

Un studiu a arătat că un extract de turmeric poate ajuta medicamentul pentru pierderea părului Minoxidil să pătrundă mai adânc atunci când este aplicat topic, notează Dr. Friedmann, îmbunătățind potențial creșterea părului.

Ar putea avea potențial anticancerigen

Cercetările sunt în stadii foarte timpurii, dar unele studii efectuate pe culturi de celule au descoperit că tot curcumina blochează proliferarea, migrarea și invazia celulelor de melanom care duc la cancer de piele.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
6 motive pentru care ai pielea uscată
6 motive pentru care ai pielea uscată
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”