5 motive pentru care ai pielea cu textură neuniformă și ce poți face în aceste cazuri

  • Publicat:
5 motive pentru care ai pielea cu textură neuniformă și ce poți face în aceste cazuri

Vrei un ten neted și fără probleme? Începe prin a identifica toate cauzele posibile ale acestuia și mergi la dermatolog pentru tratamente personalizate și eficiente. Până atunci, află din articolul de mai jos ce este pielea cu textură neuniformă, cauzele acesteia, dar și ce poți face în aceasta privință. 

Ce este pielea cu textură neuniformă sau texturată?

Pielea texturată poate face referire la o serie de condiții ale pielii, dar în general „se referă la pielea care poate fi ridicată, cu umflături sau neuniformă,” explică dermatologul Marisa Garshick, pentru prevention.com. „Aceasta poate fi rezultatul erupțiilor, porilor înfundați, liniilor fine și ridurilor, cicatricilor de acnee, pielii aspre, uscate sau iritate, precum și porilor.”

Cum îmi dau seama dacă textura pielii mele este neuniformă?

Poți să îți dai seama dacă ai o textură neuniformă a pielii după aspectul și senzația acesteia. Dacă poți vedea sau simți vreo zonă umflată sau altfel ridicată în timp ce aplici produsele de îngrijire a pielii sau machiajul, acesta poate fi un indicator al pielii texturate.

Unii sunt mai predispuși să experimenteze pielea texturată decât alții, iar tipul tău de piele poate determina ce tip de textură ai, explică Dr. Garshick. „De exemplu, cei cu pielea grasă pot experimenta pori înfundați și erupții care duc la schimbări texturale mai mari, în timp ce cei cu pielea uscată pot avea zone aspre și descuamate care contribuie la schimbări de textură.”

Persoanele cu pielea matură tind să experimenteze lucruri precum liniile fine și ridurile, care pot contribui la textura generală a pielii.

Ce cauzează pielea texturată?

Mai jos găsești unele dintre cele mai comune cauze ale pielii texturate, pentru a te ajuta să descoperi cum să ai cea mai bună îngrijire pentru tenul tău:

1. Rosacee

Rosaceea, o afecțiune a pielii, este o cauză frecventă a pielii texturate la adulți și tineri, explică Dr. Clark-Loeser. De fapt, această afecțiune a pielii, caracterizată prin roșeață (de obicei pe obraje) și umflături sau cosuri, afectează aproximativ 5% din adulții la nivel global.

Dr. Clark-Loeser sugerează o abordare „mai puțin este mai mult” în tratarea rosaceei cu produse blânde. Produsele care conțin niacinamidă și săpun cu sulf pot fi deosebit de utile.

2. Milia

Milia, care apar ca „papule mici albe sau galbene”, sunt chisturi care apar pe piele din cauza pielii moarte blocate, explică Dr. Garshick. „Deși anumite persoane pot fi mai susceptibile decât altele, aceasta poate apărea la toate vârstele, genurile, rasele și etniile.”

Acizii exfolianți și retinoizii pot fi eficienți în prevenirea miliei, dar vizita la dermatolog pentru extracție manuală este adesea cea mai bună metodă pentru îndepărtarea miliei.

3. Piele uscată

Indiferent dacă este vorba de tipul de piele sau de factori de mediu, pielea uscată poate contribui la o „piele mai puțin netedă și posibil denivelată,” explică Dr. Clark-Loeser. „Temperaturile extreme și umiditatea, precum temperaturile reci cu umiditate scăzută sau climatul cald cu umiditate foarte scăzută sau ridicată pot afecta funcția de barieră a pielii, rezultând în inflamație și uscăciune.”

Există multe tratamente pentru pielea uscată, cum ar fi utilizarea de produse de curățare blânde, hidratante pentru pielea uscată și exfolianți faciali blânzi.

4. Puncte negre și puncte albe

„Punctele negre și punctele albe sunt tipuri de erupții cunoscute sub numele de comedoane și pot apărea atunci când porii devin înfundați,” spune Dr. Garshick. Punctele negre apar mai întunecate deoarece porul înfundat este expus aerului, ceea ce cauzează oxidare. Punctele albe nu sunt expuse aerului, având o culoare mai deschisă.

„Cea mai bună metodă de a trata punctele negre și punctele albe este utilizarea retinoizilor, precum și a acizilor exfolianți pentru a ajuta la prevenirea acumulării de celule moarte ale pielii,” spune Dr. Garshick.

5. Acnee

Pe lângă punctele negre și punctele albe (care sunt acnee non-inflamatorie), acneea inflamatorie, precum papulele și pustulele, contribuie și ea la textura pielii. Acest tip de acnee „rezultă dintr-o combinație de ulei, inflamație, bacterii și acumulare de celule moarte ale pielii.”

Dr. Garshick recomandă utilizarea ingredientelor care luptă împotriva acneei, precum peroxidul de benzoil, acidul salicilic și retinoizii.

6. Cicatricile de acnee

Un rezultat comun al acneei ușoare până la severe, „cicatricile de acnee contribuie, de asemenea, la schimbări texturale deoarece cicatricile pot fi ridicate sau adâncite,” spune Dr. Garshick. „În unele cazuri, tratamentul poate include lasere sau microneedling pentru a stimula producția de colagen sau injecții cu steroizi pentru a ajuta la netezirea cicatricilor keloide sau hipertrofice.”

7. Linii fine și riduri

„Deși liniile fine și ridurile sunt normale, ele pot deveni mai pronunțate odată cu vârsta și pot duce la schimbări texturale ale pielii,” explică Dr. Garshick. Din fericire, dacă aceste semne vizibile ale îmbătrânirii te deranjează, există o varietate de tratamente care pot ajuta la netezirea pielii, cum ar fi utilizarea acasă a retinoizilor, peptide, factori de creștere și protecție solară, precum și proceduri în clinică inclusiv neuromodulatori (cum ar fi Botox) și lasere, adaugă Dr. Garshick.

8. Daunele cauzate de soare

Conform Dr. Clark-Loeser, „daunele provocate de soare, cu sau fără leziuni precanceroase,” pot contribui, de asemenea, la textura generală a pielii. Pe lângă cauzarea liniilor fine, ridurilor și petelor solare, daunele cauzate de soare pot provoca alte schimbări de textură, precum pete aspre și piele lăsată, raportează Asociația Americană de Dermatologie.

Tratează daunele cauzate de soare cu aceleași topice pe care le-ai folosi pentru liniile fine și riduri (cu un accent pe SPF), spune Dr. Clark-Loeser, și programează o vizită la dermatologul tău pentru a exclude cancerul de piele și a afla opțiunile tale pentru proceduri de netezire a pielii în clinică.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult