6 motive pentru care ai pielea uscată

Pielea uscată este o problemă pe care mulți oameni o experimentează la un moment dat în viață. De asemenea, devine mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deoarece pielea începe treptat să piardă glandele sudoripare și sebacee.
  • Publicat:
6 motive pentru care ai pielea uscată

Pielea uscată sau xeroza este o afecțiune comună cauzată de lipsa de hidratare a pielii, care provoacă apariția de pete solzoase, descuamate sau cu mâncărimi pe față sau corp.

Atunci când factori externi sau interni slăbesc funcția de protecție a stratului exterior al pielii, numit bariera pielii, se produce o pierdere excesivă de apă. Această pierdere de umiditate provoacă uscarea pielii.

Puteți îngriji pielea uscată folosind creme hidratante și alte măsuri de autoîngrijire pentru a restabili hidratarea și umiditatea barierei pielii.

Simptomele pielii uscate

Pielea uscată poate avea o textură aspră, poate crea o senzație de strângere sau mâncărime și poate prezenta zone vizibile cu descuamări sau pete solzoase. De asemenea, pielea poate avea aspect crăpat în anumite zone.

Xeroza poate apărea pe orice parte a corpului sau feței, dar tinde să fie mai frecventă în zonele cu mai puține glande sebacee, cum ar fi coatele, picioarele inferioare, mâinile, picioarele și brațele inferioare.

Dacă pielea uscată nu este tratată, poate duce la prurit, o senzație intensă de mâncărime. Pruritul crește probabilitatea de a te scărpina, ceea ce poate deteriora pielea și crește riscul de infecții cutanate.

Cauzele xerozei (piele uscată)

Există multe cauze ale pielii uscate. Factorii externi, precum expunerea la condiții meteorologice aspre sau utilizarea de produse de curățare iritante, sunt declanșatori comuni ai uscăciunii. Totuși, factori interni, cum ar fi îmbătrânirea și anumite afecțiuni medicale, pot contribui, de asemenea, la pielea uscată.

Factori de mediu

Expunerea la anumite elemente din exterior sau interior poate afecta nivelul de umiditate al pielii. De exemplu, soarele, vremea rece, încălzirea uscată din interior și umiditatea scăzută pot usca pielea și provoca pierderea umidității. Reducerea expunerii la acești factori de stres, cum ar fi aplicarea unui protector solar cu spectru larg în aer liber, poate ajuta la prevenirea xerozei.

Curățarea excesivă a pielii

Spălarea feței și a corpului cu produse de curățare sau geluri de duș dure, sau curățarea pielii prea mult timp, poate duce la uscarea pielii. Dușurile fierbinți și prelungite pot, de asemenea, contribui la uscarea pielii.

Pentru a preveni acest lucru, limitează timpul petrecut la duș la mai puțin de 10 minute și folosește produse de curățare delicate, fără parfum. După baie sau duș, aplică o cremă hidratantă pe pielea umedă pentru a ajuta la păstrarea umidității.

Vârsta

Pe măsură ce îmbătrânești, porii tăi produc mai puțin sebum, o substanță uleioasă care hidratează și protejează pielea. Această scădere începe, de obicei, în jurul vârstei de 40 de ani. După această vârstă, nivelurile de sebum continuă să scadă, ceea ce duce la o piele mai uscată pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Fumatul

Mai multe studii au arătat că fumatul este asociat cu îmbătrânirea prematură a pielii. Chimicalele din țigări accelerează îmbătrânirea pielii, cauzând uscarea acesteia. De asemenea, fumatul poate reduce nivelul de estrogen la femei, ceea ce poate contribui la uscarea pielii.

Probleme inflamatorii ale pielii

Condițiile inflamatorii ale pielii sunt disfuncții de lungă durată ale barierei cutanate, declanșate de pruritogeni, substanțe care acționează asupra nervilor senzoriali din piele. Atunci când pielea este zgâriată, corpul eliberează pruritogeni, care provoacă uscăciune, mâncărime și alte simptome inflamatorii.

O condiție inflamatorie comună este dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă. Această afecțiune cauzează piele uscată, mâncărime și inflamație.

O altă afecțiune comună este psoriazisul. Aproximativ 80-90% dintre persoanele cu psoriazis au psoriazis în plăci. Acest tip se caracterizează prin zone de piele uscată, groasă și ridicată (numite plăci), care sunt uneori acoperite cu un strat uscat, mâncărime și albicios, numit solzi.

Alte probleme medicale și tratamente

Unele condiții medicale și tratamente pot cauza piele uscată sau extrem de uscată. Acestea includ:

  • Virusul imunodeficienței umane (HIV)
  • Diabet
  • Boala tiroidiană
  • Boala renală
  • Statine, medicamente care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge
  • Diuretice, medicamente care ajută la eliminarea lichidelor din organism prin creșterea producției de urină
  • Dializa, un tratament pentru insuficiența renală
  • Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia (un tratament care folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase), terapia țintită (un tratament care vizează proteinele de care celulele canceroase au nevoie pentru a crește și a supraviețui) și tratamentele cu radiații (un tratament care aplică doze mari de radiații care reduc dimensiunea tumorilor și distrug celulele canceroase).

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult