Unghiile moi care se rup rapid sunt de multe ori un motiv de stres pentru o femeie. Dar, la fel de tentant cum ar fi să ascunzi unghiile subțiri și descuamate sub o manichiură permanentă cu gel, există o mulțime de ajustări de stil de viață care, împreună, pot readuce unghiile la strălucirea lor de altă dată.
Unghiile noastre sunt alcătuite din straturi de keratină, o proteină care se găsește și în părul și pielea noastră. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele din corpul nostru produc keratină într-un ritm mai lent, ceea ce poate determina înmuierea unghiilor, care se pot usca și deveni lipsite de strălucire.
Nu doar procesul de îmbătrânire poate afecta negativ unghiile. Expunerea la diverse elemente chimice sau de mediu (frig extrem, spălarea excesivă a mâinilor, contact cu substanțe chimice) poate epuiza unghiile, lăsându-le uscate și vulnerabile.
Din fericire, asta înseamnă și că mult din ceea ce este necesar pentru întărirea unghiilor este (literalmente) în mâinile tale – și iată ce poți face:
Hidratarea frecventă a unghiilor și a pielii din jurul acestora cu o cremă de mâini poate preveni deteriorarea ulterioară a integrității unghiilor. Aceasta are o dublă utilitate, hrănește unghiile și le protejează de deteriorări viitoare, blocând umiditatea.
Uleiul pentru cuticule ajută, de asemenea, la repararea, hrănirea și hidratarea unghiilor moi și friabile. Alege formule cu o concentrație ridicată de ulei de shea pentru a ajuta la înmuierea cuticulelor și la hrănirea unghiilor.
Dacă ai probleme cu unghiile moi, ia în considerare reducerea lungimii în timp ce le întărești. Unghiile mai scurte sunt mai puțin predispuse la rupere deoarece au mai puține margini expuse care să se rupă și o suprafață mai mică în care apa și substanțele chimice pot fi absorbite. Odată tăiate, previno agățarea lor rotunjind ușor marginile cu o pilă de unghii.
Deoarece dezinfectantele pentru mâini sunt în mod obișnuit pe bază de alcool, aplicarea constantă a acestora poate usca unghiile și le poate lăsa extrem de casante. Dacă trebuie să folosești dezinfectant pentru mâini, încearcă să nu-l aplici pe unghii și nu exagera. Utilizarea șervețelelor dezinfectante pentru mâini poate face mai ușoară evitarea zonei unghiilor – sau dacă preferi varianta lichidă, asigură-te că aplici un strat generos de cremă hidratantă după aceea pentru a echilibra lucrurile.
Evită dietele yo-yo, care pot duce la deficiențe de vitamine care pot pune în pericol rezistența unghiilor tale. Asigură-te că introduci în dietă suficiente proteine, dar și calciu, care sunt considerate cele mai bune pentru sănătatea unghiilor. În plus, ajută și alimentele bogate în biotină, precum legume, ouă și nuci.
Atunci când mâinile sunt înmuiate în apă pentru perioade lungi de timp (de exemplu, în timpul spălatului vaselor, când faci baie sau înoți), acest lucru nu doar deshidratează pielea, ci și scoate umiditatea din unghii.
Apa urmează apa, astfel că apa din corpurile noastre se epuizează cu cât stăm mai mult în ea. Lucruri precum purtarea de mănuși căptușite cu bumbac în timpul treburilor casnice și menținerea unghiilor protejate de apă în cea mai mare parte a timpului în care înoți pot minimiza consecințele negative, iar dacă asta nu este posibil, hidratarea intensă a mâinilor și a unghiilor după statul în apă este cea mai bună soluție.
Acestea pot fi prezentate ca o alternativă ușoară pentru persoanele care au probleme în a-și crește unghiile, dar manichiurile frecvente cu gel sau acril pot cauza descuamarea unghiilor, slăbindu-le în proces. Aceste manichiuri expun, de asemenea, degetele la cantități excesive de acetona necesară pentru înlăturarea lor, ceea ce este foarte deshidratant pentru unghii. Dacă preferi să menții aceste tipuri de manichiuri, asigură-te fie că lași unghiile să respire între aplicații, fie că le păstrezi pentru ocazii speciale.
Pe scurt: unghiile tale au nevoie să respire. Utilizarea constantă a ojei, chiar și a celei non-toxice, poate slăbi unghiile. Dacă observi că unghiile tale au devenit mai fragile și sunt mai mult vopsite decât nu, acordă-le o lună fără ojă pentru a le permite să crească și să se întărească. Aplicarea unui tratament cu keratină între manichiuri poate ajuta la hrănirea unghiilor în timpul pauzei.
Deși unghiile moi și deteriorate sunt în general rezultatul expunerii la elemente de mediu și a procesului de îmbătrânire, mergi la medic dacă este o problemă nouă și nu răspunde la remedii acasă. Există probleme specifice, cum ar fi deficitul de fier (anemie), hipotiroidismul, psoriazisul și sindromul Raynaud (o afecțiune circulatorie) care pot afecta rezistența unghiilor. Cu cât tratezi mai devreme orice probleme de sănătate care ar putea afecta unghiile, cu atât mai repede acestea pot crește sănătoase și puternice.
Foto: Shutterstock