A fi sau a nu fi bronzată?

Cât este anul de lung, pe bătrânul continent şi în SUA există o obsesie: cea a pielii bronzate. Cu soare, cu solar, cu autobronzante ori pudre, tenul capătă un aspect radiant, ridurile şi celulita se estompează pe moment.
  • Publicat:
A fi sau a nu fi bronzată?
Cuprins
  1.  
  2.  

Cât este anul de lung, pe bătrânul continent şi în SUA există o obsesie: cea a pielii bronzate. Cu soare, cu solar, cu autobronzante ori pudre, tenul capătă un aspect radiant, ridurile şi celulita se estompează pe moment. În acest timp, pe alte părţi ale globului, femeile şi bărbaţii se înghesuie la propriu în faţa rafturilor cu produse de albire a pielii.

Verişoara mea, Mălina, al cărei soţ este un simpatic cetăţean indian, îmi povestea acum câteva luni cum familia lui a fost extrem de indignată pentru faptul că ei, în speţă el, în vacanţa petrecută în India, au făcut plajă şi s-au înnegrit… Aşa am aflat de dorinţa dusă până la obsesie a indienilor pentru pielea albă şi de tratamentele de albire a pielii pe care şi le aplică mulţi dintre ei.

Aproape toate brandurile de cosmetice prezente în această parte a lumii au în ofertă produse de albire a pielii, revistele sunt pline de informaţii despre cum să-ţi păstrezi pielea neatinsă de razele solare şi despre cele mai eficiente tehnici de albire. Evident, starurile de la Bollywood respectă aceste proceduri şi mai mult decât atât dau tonul în această direcţie. În ţări în care temperaturile sunt ridicate este mai mult decât greu să-ţi păstrezi o nuanţă cât mai deschisă a pielii.

Dar soluţii există. Spre exemplu, cele care îşi doresc, pentru a-şi proteja mâinile – maxim expuse la razele solare sunt sfătuite de către specialişti în frumuseţe să poarte mănuşi ori de câte ori ies afară. Astfel pielea rămâne hidratată şi riscul îmbătrânirii premature cauzate de razele ultraviolete scade. Evident, crema de protecţie solară înaltă este mai mult decât obligatorie şi trebuie aplicată cu religiozitate.

O piele mai albă, vă rog!

Atenţia la detalii trebuie să fie maximă atunci când dorim să intervenim asupra nuanţei pielii, indiferent de direcţie: mai alb, mai închis. Aşa că o atenţie sporită trebuie acordată genunchilor şi coatelor. Un celebru doctor indian, dr. Ramachandani, recomandă exfolierea zilnică a pielii genunchilor pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii şi a murdăriei.

Şi pentru că genunchii au tendinţa de a deveni pe zi ce trece mai negri, cauzele fiind expunerea la soare şi la murdărie, soluţia este ca înainte de duş să se taie o lămâie în jumătate şi să se frece pielea genunchilor. Se obţin astfel exfolierea şi albirea. Majoritatea nu acordă importanţa cuvenită pielii coatelor, o piele mai uscată ce are nevoie de un plus de hidratare şi evident de o exfoliere uşoară săptămânal.

Atunci când vine vorba despre albire trebuie procedat astfel: cel puţin de 2 ori pe săptămână se aplică un scrub pentru îndepărtarea stratului de celule moarte. Se taie o lămâie felii şi se freacă uşor zona coatelor cu fructul de 3, 4 ori pe săptămână. Alternativ se mai pot aplica: ulei de muştar, ulei de cocos ori lime. Aceeaşi lume, alte criterii ale frumuseţii, alte obiceiuri de consum…

Fructe şi legume colorate indiferent de nuanţa pielii

Evident, consumul de fructe şi legume în stare crudă ajută să accentuăm sau să albim pielea. Fructele colorate conţin antioxidanţi şi multă vitamina C – consumate cu regularitate pot scădea riscul pigmentării tenului de la soare. De asemenea, se cunoaşte importanţa betacarotenului atunci când dorim să avem un aspect arămiu al pielii. Specialiştii recomandă fie suplimentele cu betacaroten, fie consumul de morcovi şi piersici, vegetale bogate în vitamina A.

Deficit de D
Se pare că nu suntem niciodată mulţumiţi de ceea ce avem şi dorim exact contrariul. Cei cu pielea albă se uită cu jind la bruneţi, mulatri şi negri. {i invers. Excesele, ca şi extremele, dăunează întotdeauna. Din păcate, sute de femei încă se expun la soare “protejate” doar de ulei de măsline şi sfârşesc ziua de plajă în cabinetele medicale din cauza arsurilor grave.

Avem nevoie de soare! Deşi, un studiu recent, arată că un număr impresionant de americani au deficit de vitamina D, deoarece se feresc de soare, iar alţii îl evită cu stricteţe. Vitamina D ajută în lupta împotriva diabetului, hipertensiunii arteriale, sclerozei multiple, osteoporozei, pierderilor de memorie şi a câtorva tipuri de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Colorado Denver au aflat că 3 din 4 americani prezintă deficit de vitamina D, faţă de 1 din 2, cum era acum 20 de ani. Nivelul vitaminei D în organism se poate detecta printr-un test de sânge. Persoanele de culoare însă, prezintă un deficit de vitamina D, pentru că melanina protejează pielea de efectele ultravioletelor însă îngreunează formarea vitaminei D în organism.

Alimentele bogate în vitamina D: peşte gras, ficat, ouă, ulei din ficat de cod, suplimentele alimentare recomandate de medic şi curele de soare în intervalul permis (până în ora 11.00 şi după ora 16.00 pe plajă) devin obligatorii.

Pe plajă…
Dacă pe plajele din ţările occidentale, trupurile zvelte sau ba sunt extrem dezgolite, creându-se ah-hoc concursuri de Miss Bikini, fetele etalându-şi fără probleme sânii goi, perfecţi de la natură sau de la medicul estetician, în India, spre exemplu, o plajă oferă un peisaj complet diferit.

Mumbaiul are o plajă imensă intens circulată. Spun circulată, pentru că foarte puţini sunt cei care stau întinşi la soare. Mii de oamenii, de toate vârstele, reprezentanţi ai tuturor religiilor lumii, din diverse caste celebrează unirea omului cu marea… îmbrăcaţi din cap până în picioare: în panjabi, în sari-uri, în haine de stradă ori burka.

Probabil, o apariţie în stil occidental la plajă ar strârni un imens scandal, dar şi o curiozitate maximă printre localnici şi sute de click-uri ale aparatelor foto. Altfel, această plajă oferă un spectacol fabulos şi chiar realizezi că nu în nuanţa pielii stă fericirea…

Citeşte şi: În căutarea bronzului perfect

Produse cosmetice de vară şi soare, pentru un bronz frumos şi sănătos

Vedete bronzate frumos şi nu prea...

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cum scăpăm de pielea ternă?
Cum scăpăm de pielea ternă?